Bojácnost jako noční můra

Telefonování a hovor s cizími lidmi nebo vyjádření svého názoru v širší společnosti – pro některé skoro jako noční můra. Dá se s vlastní bojácností bojovat? Opravdu je možné změnit povahu a z nesmělosti se „vyléčit“?

Také jste nesmělá? To ale vůbec nejste sama! Nesmělost je něco úplně normálního. Je to strach, že vás cizí lidé budou hodnotit nebo vás odmítnou. V různém měřítku jsme v různých situacích nesmělí všichni a je to úplně v pořádku.

Ale v přehnané míře může být nesmělost trochu problém – například, když tím trpí vaše kariéra nebo vztah. Když je nesmělost přehnaná, mluví psychologové o sociální fobii, kterou odhadem trpí necelých 10 procent lidí. Podle psychologa a terapeuta Borwina Bandelowa jsou už tělesné projevy jako zblednutí nebo zčervenání, třes, pocení nebo nucení na toaletu prvními znaky nějaké sociální fobie.

Trénink dělá mistra

Dobré je, že pokud se chcete změnit, lze odvahu a sebevědomí trénovat jako svaly. Změna je otázka osobního rozhodnutí, která se může stát jen tehdy, když se rozhodnete, že aktuální situace už je pro vás nesnesitelná. A už malé změny v běžném životě mají na sebevědomí obrovský vliv.

Nejde o to, že byste taková, jaká jste, nebyla v pořádku – že jste nesmělá, není v zásadě nic špatného. Ale když vás začne vaše nesmělost ovládat, chce to člověk z pochopitelných důvodů změnit. Neznamená to, že se teď musíte změnit o 180 stupňů. Dokonce můžete zůstat úplně stejná – jen s jedním malým vylepšením, které si jednoduše natrénujete.

Zbavte se nesmělosti

Přijmout vlastní strach je první krok, jak se nesmělosti pomalu ale jistě zbavit. Váš strach není nepřítel, patří k vám a chce vás ochránit. A jakmile ho přijmete, bude situace už mnohem lepší. Když se tedy naučíte přemýšlet o svém strachu obráceně, pak se časem začnete přibližovat svým vysněným cílům – častěji se prosadit v zaměstnání, otevřeně vyjádřit vlastní názor, dívat se jiným zpříma do očí, najít si přátele… Když přijmete sama sebe, časem poznáte, co je váš vlastní styl a pak můžete postupovat naprosto intuitivně a autenticky.   







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat