Svět po pandemii COVID-19

15.11.2020 | Vztahy

Současný stav ve světě kvůli pandemii dělá radost asi málokomu. A podle kalifornských sociologů bude po skončení pandemie ještě hůř. Podle nich se totiž v západní společnosti ještě prohloubí krize s porodností a nezadanými lidmi, kteří budou single déle než dosud. Zhorší se také sexualizace. Ženy se budou ještě urputněji snažit upoutat pozornost podtrhováním svých sexuálních atributů.

Tvrdí to tým vědců z Kalifornské univerzity, který provedl analýzu situace a vývoje společnosti z pohledu mnoha oborů a devadesáti různých studií. Podle autorů dlouhodobé ochromení společnosti a lockdown povedou z nárůstu konzervatismu a zvyšování nerovnosti mezi pohlavími.

Méně vztahů, nižší porodnost

Podle autorů bude dále klesat porodnost, lidé se budou vyhýbat manželství i jiným typům vztahů. Zklamání budou zažívat také lidé, kteří se poznají online. Řada zamilovaných, kteří se znají jen díky moderním technologiím a internetu, budou rozčarovaní, až dojde na reálné fyzické setkání.

Podle profesorky Martie Haselton, autorky předpovědi, celosvětová krize, především však lockdown, snižují soucit a empatii s druhými. Především proto, že jsou egocentrikové a sobci násilím nuceni zůstat doma a omezovat své potřeby. Tito lidé vymění empatii a soucit za naštvanost.

Konzervativnější pohled na role pohlaví

Lockdown a domácí výuka také zvýší naštvanost žen vůči mužům. Jednak proto, že musejí tradičně dělat více prací v domácnosti. Během lockdownu se nálož zvětší, navíc ženy častěji řeší vzdělávání svých potomků v lockdownu. Ženy se tak budou vůči mužům bouřit, ti začnou zastávat konzervativnější pohled na role pohlaví. Tedy pokud se tato věštba z koule vyplní.

Podle doktorky Haselton už to probíhá. Kupříkladu od počátku roku ženy pracující ve vědě publikují mnohem méně než v předchozích letech. Muži pracující ve vědě ale publikují odborné články pořád stejně. Je tedy prý zřejmé, že kvůli nadměrné zátěži doma ženy zanedbávají kariéru.

Ženy se tak prý stanou opět závislejší na mužích, budou se tedy opět více „prodávat“ vizáží a svými ženskými přednostmi a zesílí sexualizace žen. Společnost se opět vrátí ke konzervativnějšímu pohledu na role pohlaví.

„Ten virus odhaluje naši pravou podstatu a naše slabiny,“ vysvětluje další z autorů doktor Benjamin Seitz z Kalifornské univerzity.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37
189 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:36

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat