Typ objetí vypovídá o síle vašeho vztahu

02.02.2023 | Vztahy

Objetí je základní formou fyzického dotyku. Představuje intimitu, pocit bezpečí, emoční podporu, náklonnost a lásku (partnerskou či mateřskou). Víte ale, že hodně záleží na jeho typu? Díky němu snadno poznáte, zda vás partner skutečně miluje!

Podle internetové encyklopedie je objetí či obejmutí formou nonverbální komunikace, při které člověk sevře druhého v náručí – položením svým paží okolo jeho ramenou, případně pasu, na vyjádření své náklonnosti a absence nepřátelství (1). Odborníci na intimitu tvrdí, že díky němu rozpoznají, co k vám druhý cítí.

Přátelství i chtíč

Boční objetí vypadá tak, že dva lidé stojí vedle sebe a dotýkají se pánvemi. Jeden druhého drží kolem pasu nebo ramen. Často se takhle chovají dlouholetí přátelé. Toto objetí vyjadřuje podporu a povzbuzení, nikoli čerstvou lásku. Záleží však i na postavení pánví. Je-li mezi pánvemi dvou osob výraznější mezera, skutečně se jedná spíš o kamarádství. Čím je však prostor mezi pánvemi menší, tím se zvyšuje sexuální podtext. Přijde-li k vám kamarád, který si vás k sobě přitáhne blíž a přitiskne vaši pánev na tu svoji – a ještě se vám přitom podívá do očí, věřte, že s vámi chce mít něco bližšího (2).

Nenechám tě padnout

Romantika i rodičovská láska. Tak přesně tohle vypovídá o postoji, kdy jedna osoba stojí, klečí či sedí za druhou a objímá ji pažemi kolem hrudníku nebo trupu. Objímání zezadu vyjadřuje vzkaz: „Jsem tu pro tebe, můžeš se spolehnout.“ Uvolňování oxytocinu spolu se serotoninem pomáhá snižovat stresový hormon kortizol a mírní fyzickou bolest, proto je objímání zvlášť v nouzi tolik přínosné. Výhodou takového „prášku“ na uklidnění je, že nestojí žádné peníze (2).

Miluji tě

Je to jako normální objetí, ale mnohem těsnější, pevnější a obvykle delší. Pevný stisk vestoje používají členové rodiny, blízcí přátelé, ale i zamilovaní jedinci, kteří se potřebují „schovat“ před světem a být tu jen jeden pro druhého. Nutno říci, že aktivita je na obou stranách. A jak se pozná pravá láska? Zaměřte se na to, jestli partner tiskne svoje srdce na to vaše – ideálně v prvních vteřinách tohoto pevného objetí. Je-li tomu tak, o jeho vřelých citech není pochyb (2). 

Jsi mi úplně jedno!

V jednostranném objetí jsou oba lidé otočeni proti sobě. Jeden náruč laxně přijímá (často s ochablýma rukama na bocích), zatímco ten druhý objetí aktivně dává. Je to takové celé unylé a nudné. Přijímající k dávajícímu nemá citově příliš blízko, nicméně fyzický kontakt ze zdvořilosti toleruje (2).

Zdroj: (1) www.en.wikipedia.org/wiki/Hug, (2) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0001691821001918?via%3Dihub 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat