Mladí milenci se stále vyhýbají hovorům o antikoncepci

14.04.2021 | Vztahy

Vyberete, zaplatíte, užíváte, a pokud někdy něco selže, tak rozhodnete, co se bude dít dál. Ochrana proti početí je totiž převážně vaší věcí. Nebo snad chcete říct, že jste se na ní s partnerem dobrovolně domluvila a on vám finančně přispívá? Takhle to v moderním světě moc nefunguje! Co je špatně?

Snaha zabránit početí je stará jako lidstvo samo. Zatímco dřív se jako provizorní prezervativy používaly hlavně zvířecí vnitřnosti, později se tradovalo, že zabírají výplachy pochvy citronovou šťávou. O úspěších těchto metod samozřejmě lze pochybovat, takže když došlo na přelomu 50. a 60. let k zvratu v antikoncepci, a to jak u nitroděložních tělísek, gestagenní antikoncepce a kombinované hormonální antikoncepce, ženám se ulevilo. Tedy aspoň v něčem.

Mládí vpřed!

Konečně svoboda v rozhodování a kontrola nad vlastním životem! Všechno tohle je sice pozitivní zprávou, ale někde se právo ženy na používání antikoncepce proměnilo v její odpovědnost. Mladí muži jsou totiž často pohodlní a ochrana proti početí jde mimo ně. Poukázala na to menší americká studie, v rámci které vědci vyzpovídali 44 vysokoškolských studentů. Výzkumníci se přitom zajímali o to, jaký názor dotyční na antikoncepci mají, zda vědí, jakou formu ochrany jejich partnerka používá a podobně.

A jakou preferujete metodu, mladý muži?

Z rozhovorů vzešlo, že se muži na začátku vztahu zeptají, jestli se žena nějak chrání, a tím to zhasne. Pilulky, tělísko či náplasti? Koho to zajímá? Zodpovědnost je na ženě. Zdravotní i finanční. Většinou totiž muži na antikoncepci ani nepřispívají. Poukazuje to na to, že s tím, jak se ženy osamostatnily, sexuálně, pracovně, finančně i jinak, penisy předpokládají, že se prezervativy a dalšími metodami, které brání v nechtěném otěhotnění, nemusí zabývat. Proto se rozhovorům o antikoncepci vyhýbají, což je alarmující.

Sexuální osvěta zatím selhává

Sexuální výchova zaměřená na mladé muže musí jít nad rámec pouhého poučení, tedy víc do hloubky. Pokud nebudou směrováni tak, že se jedná o zodpovědnost obou pohlaví, nic se nezmění. Ostatně, o nerovnosti v přístupu k antikoncepci vypovídá i zpráva OSN z roku 2019, podle které je pouze v 8 % případů využívána mužská antikoncepce.

Jedině snad, že by revoluci v sexuálním zdraví způsobily antikoncepční pilulky pro pány, které jsou však stále ve vývoji. Jenže pak je to stále o informovanosti, důslednosti a důvěře. Ruku na srdce, hypoteticky vzato, budete věřit muži, který tvrdí, že pilulky bere pravidelně a vůbec tím neriskuje vašich 9 měsíců s rostoucím bříškem? Ano, ženy jsou klidnější, když mají ochranu proti početí ve svých rukou, ale pánové by se o metody a zdraví svých partnerek měli aspoň zajímat, když už nic jiného.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat