Kdo z vašeho okolí vám lže nejvíce

Dobrým přátelům a partnerům můžete věřit nejvíc! Nebo snad ne? Jedna studie provedená ve spolupráci s časopisem Playboy to ale zpochybňuje…

I když bychom asi chtěli, nemůžeme jinak – lidem, které jsou nám nejblíže, věříme zpravidla nejvíce. Když nám kamarádka řekne, že nám ta nová sukně sluší, věříme jí stokrát víc, než když nám to řekne prodavačka. Když nám partner tvrdí, že jsme rozhodně neztloustly, uvěříme mu, i když zrcadlo ukazuje opak. Myslíme si, že čím bližší nám někdo je, tím upřímnější je vůči nám. Si myslíme. Ale výsledky ankety provedené ve spolupráci s časopisem Playboy ukazují trochu odlišné závěry.

Nejvíce se lže v osobní rovině

Ze studie Institutu pro veřejné mínění na téma upřímnost z vyplynulo, že 55 procent lží vypráví dotázaní v osobní oblasti, tedy přátelům, partnerům a rodině, a jen 45 procent pak říkají kolegům nebo cizím lidem. Sice to bude souviset i s faktem, že „doma“ zkrátka komunikujeme více, ale jednoduchá rovnice „čím bližší člověk, tím upřímnější“ tedy rozhodně neplatí.

A mimochodem – lži od přátel jsou se 40 procenty dokonce mnohem častější než ty od partnera, tam je to jen 30 procent.

Proč lžeme?

Jste překvapení a zklamaní? Pak je čas na dobrou zprávu. Na otázku, jaká je nejčastější motivace ke lhaní, odpověděla většina dotázaných (63 procent), že lží chtějí toho druhého utěšit nebo podpořit. A to už jako dobré kamarádství zní. 53 procent také přiznalo, že se neupřímností bránilo partnera před možnými problémy a stresem. Což by za určitých okolností také mohlo být přičteno k dobru partnera a vztahu.

Máme přestat věřit?

Ale přes všechny super čestné motivy, stále zůstává otázka, zda můžeme našim kamarádkám a partnerům věřit tak, jak jsme si mysleli. Upřímně? Asi ano. Možná to není s tou pravdomluvností a důvěrou tak komplikované, jak se domníváme. Vzájemná ochrana ke vztahu patří, ohled na pocity druhého je tak možná nadřazený stoprocentní upřímnosti. Cizím lidem nebo kolegům v práci na vašich pocitech až tolik nezáleží, jako právě těm, kým jste v těsné blízkosti obklopeni.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat