Druhy lásky a způsoby jejich prožívání

07.06.2021 | Vztahy

Láska? Nikdy není jenom jedna. Vlastně existuje několik typů, které můžete prožít v závislosti na životní fázi, věku i duševním stavu. Která je zrovna pro vás nejvíc spalující?

Láska sama o sobě je velmi složitá emoce, která naznačuje vztah, oddanost a touhu. Ale k čemu? Tak ono toho je víc…

K místům, věcem a činnostem

Irský dramatik George Bernard Shaw (†94) kdysi pronesl, že ze všech lásek je nejupřímnější ta k jídlu. Ať už je to pravda nebo ne, milovat se dají místa známá třeba z dětství. K těm můžete mít vztah stejně jako ke koníčkům či starým předmětům citové hodnoty, které přesahují pouhý zájem, ale kupříkladu vyvolávají vzpomínky.

Mateřská láska

Mateřská láska je nejsilnějším typem lásky, která se ničím nedá nahradit. Je hluboká, neposuzující, stabilní, věčná a důvěrná, někdy rozšířená na blízké rodinné příslušníky. To když třeba rodiče zemřou a starší sestra se s láskou stará o svého mladšího bratra (nahrazuje rodiče).

Ačkoli se říká, že mateřství je posláním každé ženy, ne každé se sen o rodině splní. V České republice se dle statistik potýká s neplodností 20 % párů. Určitou formou mateřské lásky je i hluboký cit ke zvířatům, který často kopíruje vztah mezi rodičem (majitelem zvířete) a dítětem (pejskem, kočičkou nebo jiným domácím mazlíčkem).

Partnerská, romantická láska

Našli jste osobu, která se vám opravdu líbí, navážete s ní partnerské a milenecké pouto. Děkujte, ať už vztah (životní, bláznivý, platonický nebo neopětovaný) mezi vámi trvá jakkoli dlouho, protože existují i tací, kteří se tohoto citu bojí. Považují ho totiž za ztrátu kontroly a podhoubí pro projev vlastních slabostí. Jaká škoda!

Posedlá láska

Spoluzávislost. Tu charakterizuje nezdravý cit k lidem i zvířatům. Často vede k žárlivosti, majetnictví, celkově toxickému spojení a nebezpečnému pronásledování – stalkingu. Nejčastějšími oběťmi jsou pak známé osobnosti (zpěváci, herci, politici). Ten, kdo je něčím či někým posedlý, bývá označován za maniaka.

Egoistická láska

Podle řecké mytologie jméno Narcis znamená pýchu a uctívání sama sebe. Narcis se miluje se všemi chybami, které přece „nemá“. Dává se na první místo a vlastně je poblázněn svým vlastním vzhledem, talentem, schopnostmi…. Tak jako přejme mu to, ale žít se s ním moc nedá.

Přátelská láska

Silná, platonická láska, jež cítíte ke svým přátelům, je taktéž krásná. Vlastně bývá důležitou součástí života každého člověka. Vždycky je totiž prima, když důvěra a náklonnost proudí oběma směry a přátelství vzkvétá.

Veškeré názory a tvrzení jsou dílem autora článku.

Zdroje: Názor autora.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat