Vztah prochází pěti klíčovými fázemi

Všechny začátky bývají sladké. Ale konce zrovna tak! Tedy když ustojíte všechny vztahové stupně a dočkáte se pravé a nefalšované harmonie!

Partnerský vztah může být horskou dráhou. Na stranu druhou má ale několik nevyhnutelných fází, které jsou podle expertů zcela předvídatelné. Kdy obvykle shazujeme ty pomyslné růžové brýle? A po kolika letech nám partner začíná pořádně „brnkat na nervy“?

Ach, ty rozverné začátky

Naprosté rozplynutí hranic. I tak by se dal nazvat první a zřejmě asi nejkrásnější, emocemi nabitý stupeň svazku. Lidé při něm mají pocit, že konečně našli někoho, kdo je s nimi naprosto kompatibilní. Tyto romantické a zamilované pocity naprosto přehluší racionální uvažování. Ostatně jak by také ne, v mozku se děje spousta biochemických reakcí, které uvolňují slastný koktejl hormonů. Sex je díky nim úžasný a touhu po něm nelze uhasit. Jen přítomnost toho druhého dělá svět hezčím místem a jeho hlas i pevné objetí rozpouštějí všechny obavy a chmury. Hezké, viďte? Jaká škoda, že to přejde!

Něco jako prozření

Ve druhé fázi si začínáme všímat rozdílů mezi námi a naším protějškem. Po několika měsících jsme procitli ze zamilovanosti a všimli si, že některé partnerovy vlastnosti jsou trochu otravné. Ano, jsou to přesně ty, ke kterým jsme na počátku tolik vzhlíželi. Jeho velkorysost se mění v nezodpovědnost, dobrodružná povaha v riskantní podnik a nedochvilnost zase v urážející neomalenost. Čím více se naše zklamání stupňuje, tím víc bojujeme za ochranu našich hodnot. Někteří ještě optimisticky čekají, že se drahá polovička změní.

Přichází deziluze

Tato etapa je křest ohněm. A létají při něm jiskry do všech stran. V tomto bodě vyplouvají na povrch problémy, které dvojice zametala pod koberec. Stále častěji se místo „my“ používá slovo „já“. Původní vášnivé každodenní milování se stává vzdálenou vzpomínkou, stejně jako potřeba sdílet s tím druhým celý svět. Dostavují se pochybnosti i bilancování, zda máme do vztahu dále investovat, nebo ho přátelsky ukončit.

Je tu bod zlomu

Čtvrté stadium bývá o rozhodnutích. Někdo pociťuje, že ho láká nový začátek s jiným partnerem. Další zůstává a chce pro nápravu udělat vše možné i nemožné. Nebo naopak diplomaticky vyčkává, co se z toho všeho „vyvrbí“. Výsledky této pocitové analýzy jsou 50 : 50, protože mnoho párů takové odcizení neustojí a rozpadá se. Co ty přeživší?

Láska na druhý pokus

Tato fáze je cílovou rovinkou šťastného a spojeného vztahu. Pomalu nám dochází, že dokonalá shoda neexistuje. S „vadami“ toho druhého jsme se za ta léta naučili pracovat a leckdy dokážeme hádce šikovně předejít. Hlavně proto, že se už navzájem dokonale známe. Když už přece jen dojde k rozepři, necítíme se ohrožení ani nerespektovaní. Zkrátka si vyměníme informace, vyčistíme vzduch a jedeme dál. A přesně tomu se říká harmonie!

Zdroje: momjunction.com, mindbodygreen.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat