V jistých situacích můžete partnerovi nevěru odpustit

16.07.2023 | Vztahy

Stalo se. Partner ujel. Máte mu odpustit? Existují situace, ve kterých se to hodí. Schválně. Máte v nich jasno?

Jednou z nejhorších situací, které se v partnerství mohou stát, je okamžik, kdy zjistíte, že je vám přítel, nebo manžel nevěrný. Zatímco někteří lidé se z toho oklepou poměrně rychle, obvykle trvá dlouho, než člověk takovou zradu vstřebá. Podle vědců připadne na každý rok partnerství jeden měsíc rekonvalescence.

Kupříkladu, jste spolu s partnerem dva roky, potřebujete tedy dva měsíce na regeneraci. Plus mínus. Doba je pochopitelně individuální. Co se týče odpouštění, tak s nevěrou svých partnerů se lépe vyrovnávají ženy. Většinou totiž věří, že už se něco podobného nebude opakovat. A někdy to tak skutečně i je. Kdy má cenu nad odpuštěním přemýšlet? Klíčové jsou hlavně tyhle tři situace.

Nesete část viny

Ano, podvedl vás, ale vy víte, že váš vztah dlouhodobě nefungoval – a navíc to partner chtěl již dávno řešit. Dožadoval se společně stráveného času, stěžoval si, že mu nevěnujete tolik pozornosti, trpěl sexuální frustrací. Snažil se, ale nikdo ho neposlouchal. Pak se jednoho večera opil, nebo se objevila žena, která mu nastavila náruč. Prostě zkratoval a mrzí ho to, ještě stále mu na vás záleží a chce svůj přešlap napravit.

Partner projevuje skutečnou lítost

Pokud jde o odpuštění po zradě, tak tenhle proces je jednodušší až poté, co chybující protějšek projevuje nefalšovanou a upřímnou lítost. Nasype-li si popel na hlavu a vy i po pár týdnech vidíte, že se trápí, můžete s ním zahájit rozhovor na téma vyrovnání škod a lepší budoucnosti. Kdybyste mu byla jedno, jen by mávl rukou a šel dál.

Stalo se to poprvé

Jednou nevěrník, vždycky nevěrník. Tak se to aspoň říká. Když američtí vědci zjišťovali, co je na tom pravdy, odhalili, že se má každá žena zaměřit na předešlé vztahy svého současného partnera. V případě, že protějšek již v minulosti podváděl, hrozí u aktuálního vztahu třikrát větší pravděpodobnost, že se nevěry dopustí. Na druhou stranu, pokud se to stalo poprvé, a manžel nebo partner je jinak počestná osoba, pravděpodobně to nebyl cílený záměr s cílem vám ublížit, spíš chvilková slabost.

Jak vztah vrátit do normálu?

Po odpuštění je možné, že se vztah vrátí do starých kolejí. Vše však závisí na tom, jak daleko jsou obě strany ochotny zajít, aby partnerství obnovily. Je třeba obrnit se trpělivostí a postupem času získat vůči partnerovi ztracenou důvěru. Zároveň podvádějící člověk musí přerušit komunikaci s osobou, s níž podváděl. Mluvte o tom, pracujte na zkvalitňování vztahu, popřípadě společně podstupte psychoterapii. Nevěra bývá jedním z hlavních škůdců lásky a je třeba s ní zacházet velmi opatrně.

Zdroj: názor autora






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:03
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat