Nejčastější lži v partnerství

26.09.2021 | Vztahy

Že by někdo celý život mluvil jen čistou pravdu? Tak tomu snad nevěříte! Jen v rámci vztahu se partneři dopouštějí mnoha přestupků a ani váš protějšek není výjimkou. V čem vám lže?

Jsou lži a „lži“. U těch označovaných za takzvané „bílé“ či „malé“ není smyslem někomu ublížit, konfrontovat ho, nebo mu způsobit potíže. Cílem je spíš skrýt pravdu s ohledem na city toho druhého. Pokud se však jedná o závažnější klamy, tak ty vztahu jako takovému dobře nedělají.

Zlato, ty mi fakt věříš?

Studie z roku 2013 publikovaná v akademickém žurnále Communication Studies odhalila, že lidé svým partnerům lžou asi pětkrát týdně. A i když se nejedná přímo o nějaký brutální klam, tak hodně jedinců před svými protějšky něco skrývá. Obvykle jsou v tom peníze, jak jinak.

Americká Národní nadace pro finanční vzdělávání (NEFE), která shromažďuje údaje o finanční nevěře více než třináct let, zveřejnila, že z 2 000 tisíc dotázaných lidí 37 % respondentů vůči partnerům nebo manželům ukrývá údaje z daňových lístků a nákupů, bankovních účtů a výpisů, ale i směnek a popřípadě také dlužních úpisů. Předmětem tajemství jsou jak transakce, tak i hotovost v peněžence.

Jsem chudý jako kostelní myš

Obecně platí, že téměř každý pátý člověk lže o svých financích tomu, s kým žije. Dokonce 5 % zpovídaných se svěřilo s tím, že manželé a manželky po celou dobu nevědí, kolik dotyční ve skutečnosti vydělávají, protože si lháři čísla upravují – pochopitelně do menších hodnot, aby náhodou nevyšlo najevo, že jim z výplaty něco zbývá. Vše funguje do té doby, než partner zjistí pravdu. Pakliže se tak stane, tak 75 % lidí se s protějškem minimálně pohádá, v tom horším případě dojde k narušení důvěry mezi partnery, nebo rovnou k rozvodu.

V posteli to umím

Jiný průzkum, tentokrát uveřejněný v magazínu Science, odhalil, že pánové si nejčastěji upravují množství vypitého alkoholu (měl jsem jen dvě piva!) a ženy zase s oblibou odpovídají na otázku „děje se něco?“ to ono staré známé „nic“, i když se v nich vzteky vaří krev. Většina lidí taky lže ohledně svých bývalých sexuálních partnerů (ženy počet snižují, muži spíš zvyšují) a intimních zkušeností. Dámy totiž před tím, na kom jim záleží, nechtějí vypadat příliš rozpustile a mravně uvolněně, zatímco pánové dělají, že mají se ženami spoustu zkušeností. Přijde jim to sexy.

Zdroje: sciencemag.org, bestlifeonline.com, https://www.nefe.org/news/2018/02/celebrate-relationships-but-beware-of-financial-infideltiy.aspx







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:07
54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat