Reset vztahu může odvrátit rozchod

25.09.2021 | Vztahy

Ve vztahu vám to zrovna teď moc nefunguje? Začněte znovu a postavte ho na nohy s pomocí krizového obnovovacího plánu. Co je jeho součástí a proč z vás minulost udělá lépe fungující pár?  

Pandemie mnohé páry dohnala k rozchodům a negativní dopady izolace, práce z domova a nepřetržitého kontaktu na některé dvojice dolehly či doléhají i několik měsíců po rozvolnění vládních opatření. Jedná se tedy o další formu z postcovidových syndromů. Zatím jste svůj vztah dokázali ukočírovat, ale máte pocit, že není tak úplně funkční? Pokud jste si všimli nějakých změn, je to první známkou uzdravení. Pokuste se o restart!

Nejdřív si otevřeně promluvte

Prvním krokem, který zahajuje celou párovou terapii, je upřímná zpověď. Sdělte svému partnerovi, že chcete, aby vaše partnerství fungovalo, a proto je třeba přivést do života pár změn – v zájmu obou. Pokud zatoužíte po profesionálním vedení, kontaktujte kouče partnerských vztahů, psychologa, terapeuta či jiného odborníka (mentora), jež může nezaujatě zhodnotit, co by bylo možné právě u vás dvou zlepšit.

Proveďte rekapitulaci

Každý trávíte čas ve své místnosti, nemáte žádné společné zážitky, o samotě a bez dětí jste nebyli dlouhé týdny, nejste schopni spolu komunikovat, fyzicky jste se odcizili, jeden či druhý se až příliš často věnuje mobilu. Zrekapitulujte, co vám vadí a v čem vidíte problém, taky se ale povzbuďte tím, co (zatím) funguje a je podle vás v pořádku. Následně si položte otázku, co můžete udělat proto, abyste „skřípance“ odstranili. Ať každý z vás přijde s nějakým nápadem, pokuste se o kompromis a připravte se na nový denní rozvrh.

Stanovte akční plán

Velké nápady jsou úžasné, ale slova jsou jen slova, chce to činy! Skutečný vztahový restart se neobejde bez práce a dodržování plánu. Pokud jste se dohodli, že si každou sobotu vyrazíte na procházku, squash či do kavárny, a v úterý se bez telefonů a v klidu podíváte na nějaký film, dodržujte to. A klidně svoje aktivity sepište do kalendáře nebo na nástěnku. V případě, že se jeden z partnerů nebude moci schůzky zúčastnit, měl by se včas omluvit. Usilujte však o to, aby se váš týdenní režim změnil ze stereotypního na ten akčnější. Heslo zní: Dělejte věci jinak.

Inspirujte se u ostatních

Nebudete-li si vědět rady, co podnikat, jak a čím partnerství osvěžit, zapište se do nějakého workshopu či tvůrčího kurzu, během kterého poznáte nové lidi. Ti vás mohou inspirovat svým chováním, názory i postřehy. Často se totiž stává, že to, co vám v dlouhodobých vztazích uniká, někdo zvenčí, a nutně to nemusí být osoba s diplomem z psychologie, vidí jasněji.

Vzpomínejte

Nedostatek spontánnosti je jednou z hlavních stížností jedinců, kteří se ve svém partnerském a milostném životě trápí. Trochu ztřeštěnosti spojte se vzpomínkami z minulosti a z větší části máte vyhráno. Společně zajeďte na místa, na kterých jste kdysi randili. Vraťte se pod starou vrbu, jež před lety byla svědkem vašich milostných hrátek, navštivte ten zapadlý roztomilý hotýlek s usměvavým majitelem. Nic neřešte, prostě se sbalte a jděte po stopách minulosti. Někdy právě zpátečka v čase dokáže vztah posunout do budoucnosti.

Zdroj: Názor autora, verywellhealth.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat