Po hádce s partnerem by měl nastoupit rituál spokojenosti

26.10.2021 | Vztahy

Co na tom, že jste s partnerem výbušní, váš vztah připomíná Itálii a občas jste schopní nenechat na sobě nitku suchou? Hlavně, když se pak usmíříte. A nezapomeňte konflikt zakončit jedním nesmírně důležitým rituálem!

Konstruktivní hádka, která nemá vítěze ani poražených, je pro vztah přínosná. Během ní se pročistí vzduch, partneři si navzájem sdělí, co jim nevyhovuje a jak by se to dalo napravit. Bohužel, většinou k tak ideálnímu scénáři nedochází.

Aktéři se pohádají, každý odejde do svého rohu, pak na sebe několik dní nemluví, ve vzduchu visí další konflikt. Výměna názorů, ať je jakákoli, by se vždy měla zakončit tak, aby partneři cítili, že nepřinesla zklamání, ale řešení. V ideálním případě je moudré uzavřít ji jedním báječným rituálem, jež přispívá k obecné spokojenosti obou partnerů. Jaký to je?

Kontakt tělo na tělo

Nová studie poukazuje na to, že objetí může tlumit škodlivé dopady a změny nálad spojené s mezilidskými konflikty. Tým Michaela Murphyho z americké Carnegie-Mellonovy univerzity sídlící v Pittsburghu, jehož závěry uveřejnil akademický žurnál PLOS ONE, nejprve upozornil, že na hádkách skutečně není nic špatného.

Jedinci, kterým komunikace, byť trochu emočně napjatá, není cizí, vykazují lepší fyzické a psychické zdraví a hádavější jedinci dokonce uvádějí, že žijí ve spokojených vztazích.  Jelikož však každý konflikt přináší rizika, kupříkladu smutek a depresi, je spojován s celou řadou škodlivých psychologických a fyzických důsledků. Hádku je tedy nutné zakončit co možná nejlépe.

Sladká tečka za odměnu

Proto se Michael Murphy a jeho kolegové zaměřili na relativně běžné podpůrné chování, do kterého se jednotlivci zapojují se širokou škálou sociálních partnerů. Výzkumníci každý večer po dobu 14 po sobě jdoucích dnů vedli rozhovor se 404 dospělými muži a ženami o jejich konfliktech, přijetí náruče a pozitivních a negativních náladách. Zjistili, že jakmile se aktéři hádky v den konfliktu upřímně obejmou, tlumí to v nich tíseň, veškeré negativní nálady a rozbouřené emoce, jež při třaskavých momentech vznikají. No sláva! Nastavená náruč ale má i jiné výhody!

Objetí snižuje hladinu hormonu kortizolu, takže eliminuje stres, přispívá k lepšímu a kvalitnějšímu spánku, v mozku podporuje produkci serotoninu, hormonu štěstí, a v neposlední řadě poskytuje pocit bezpečí a jistoty. Tak na to nezapomínejte, až se zase do sebe pustíte!

Zdroje: sciencedaily.com, journals.plos.org, theconversation.com, https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0203522







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat