Názor na druhého si tvoříme dle maličkostí

Myslíte si, že většina lidí se nejdříve s druhým člověkem seznámí a teprve potom si na něj udělají názor? No, jenom abyste se nemýlili….

Všichni víme, že poznat někoho jen tím, že se na něj podíváme, samozřejmě nemůžeme. A přesto to děláme. A obvykle jsme proti síle prvního dojmu naprosto bezbranní. To, čeho si na člověku všimneme během prvních několika málo letmých vteřin, utváří náš podvědomý obraz o něm, stejně jako náš postoj k němu. Čeho přesně si ale při prvním dojmu všímáme? No řekněme, že ve skutečnosti jsou to především maličkosti…

Oblečení

Váš styl oblečení, tedy jestli jste oblečení elegantně nebo spíše sportovně, rozhoduje o tom, zda vás druzí budou považovat za úspěšné a ambiciózní nebo uvolněné a otevřené. Důležitou roli hrají také barvy – tlumené a tmavé tóny se obvykle pojí s kreativitou a citlivostí, zatímco silné a jasné barvy s extroverzí a živostí.

Pohled

Díváte se svému protějšku do očí? Putuje váš pohled neklidně z jednoho bodu na jiný? Nebo se díváte dolů na špičky svých bot? Ať už je za tím cokoli, pro váš protějšek je to rozhodující z toho důvodu, jestli vás zařadí do škatulky sebevědomého a zdvořilého, nesoustředěného a nepřátelského nebo nejistého a introvertního.

Podání ruky

Jemný stisk ruky u druhých evokuje důvěru a sympatii, naopak přílišná síla je znakem pro dominanci a snahu ovládat. Ti, kteří mají místo ruky takzvanou „leklou rybu“, jsou v očích svého protějšku slabí nebo líní. To, jestli je ruka studená, teplá nebo zpocená, obvykle tak velkou roli nehraje.

Hlas

Při prvním seznámení si všichni lidé nevědomky kladou dvě otázky: „Je ten člověk temperamentní?“ A „Je ten člověk dobrý?“ A při hledání odpovědí na ně je rozhodující váš hlas. Máme tendenci spojovat hluboké a klidné hlasy se schopnostmi jako je kompetence a důvěryhodnost, zatímco pronikavý hlas vyvolává spíše pocit nejistoty, neschopnosti a nespolehlivosti.

Držení těla

Ramena nahoru, prsty si s něčím neustále hrají, nohy zkřížené přes sebe – těžko něčím jiným přesvědčíte svůj protějšek více o své nejistotě a nízké sebedůvěře. Pokud na druhou stranu je váš postoj pevný a držení těla otevřené a uvolněné, bude vás okolí hned považovat za sympatického, sebevědomého a šťastného člověka.

Úsměv

Když se člověk usmívá, získá si na svou stranu každého. Podle dostupných studií vede úsměv na prvním setkání k tomu, že si nás protějšek lépe zapamatuje a cítí se s námi duševně propojen. Nejlepší je samozřejmě úsměv nepředstírat, falešný úsměv bývá často odhalen a má opačný výsledek.

Zdroj: názory autora, https://en.wikipedia.org/wiki/First_impression_(psychology), https://www.psychologytoday.com/us/blog/am-i-right/201302/the-power-first-impressions







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:18
15 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
8 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat