Zklamání patří k životu

Zklamáním se v životě nevyhneme. Existují ale způsoby, jak se s nimi vypořádat. Je důležité porozumět našim emocím, očekáváním a činům a dívat se do budoucna. Jak to dokázat i v těžké situaci?

Zklamání se občas zaměňuje s porážkou, selháním nebo zármutkem. Zklamání je ale emoce, kterou cítíme, pokud nejde vše podle našeho vlastního očekávání. Mohou to být jak sociální vazby, ale také profesní očekávání nebo osobní cíle.

Je důležité si uvědomit, že zklamání je subjektivní pocit. Zpracovat zklamání proto také znamená pochopit vlastní pocity a ukázat je ostatním. Z psychologie existuje velmi příhodný popis: Za každým zklamáním je osobní naděje nebo slib, který nebyl splněn. Pokud tedy naše původní očekávání bylo vyšší, než je skutečný výsledek, pak cítíme zklamání.

Jak se vypořádat se zklamáním

Existují různě dobré metody (https://hbr.org/2018/08/dealing-with-disappointment), jak zpracovat zklamání a vypořádat se s ním. Součástí osobního rozvoje je, že se naučíte v takových nepříjemných situacích reagovat. Protože i v těchto oblastech jde o to, abyste pochopili, jak určité věci přijmout a jak v budoucnu jednat lépe.  

V každé situaci hledejte to pozitivní

Život nemůže být a nebude vždy podle vašich představ. Situace, které nesplnily vaše očekávání, byste ale neměli považovat za negativní. Poučte se z minulých chyb a promyslete je do budoucna. 

Dejte průchod emocím

Negativní emoce jsou součástí našeho každodenního života, a proto je nepotlačujte, ale čelte jim. Dříve nebo později tyto pocity a zkušenosti vyjdou na světlo. Co jste mohli vy nebo někdo jiný udělat lépe? Pokuste se poučit ze situace a přemýšlejte o tom, jak ji obrátit k lepšímu.

Mluvte o svých pocitech

Pokud o pocitech mluvíte, můžete porozumět druhé straně a ona zase pochopit vaše zklamání. Taková situace může být na první chvíli nepříjemná, ale postřehy získané z takového rozhovoru jsou velmi užitečné. 

Neobviňujte se

Pranýřování sebe sama a obviňování vás však nikam nedostane. Při zpětném pohledu jste vždy chytřejší a máte informace, které jste před tím neměli. Člověk by se samozřejmě choval jinak, kdyby věděl, jak se situace vyvine. Naučte se odpouštět sami sobě a přijímat věci takové, jaké jsou. Přiznejte si své chyby, ale nesuďte se za ně. Minulost nelze vrátit zpět.

Nepřemýšlejte o tom příliš

Nevystavujte se většímu tlaku, než je nutné a snažte se nemyslet jenom na to, jak jste zklamaní. Pokuste se nechat to, co se stalo, za sebou a nevracet k tomu. Věnujte se věcem, které máte rádi a těšte se znovu na nové činy a myšlenky.

Zdroj: názory autora, https://hbr.org/2018/08/dealing-with-disappointment







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat