Vzájemné porozumění je podstatou vztahu

Láska je abstraktní pojem a mluví mnoha jazyky. Tedy přesněji řečeno pěti různými. Nechápete? Pak je nejvyšší čas se s nimi seznámit, abyste si ve vztahu rozuměli navzájem!

Není snadné ukázat, že někoho milujete  zvláště tehdy ne, pokud byste to měli vyjádřit stejným způsobem jako váš protějšek. Stejně individuální jako jsou lidé, tak je i jejich vyjádření a pochopení lásky. Nevysílat na stejné vlnové délce v kombinaci se špatnými komunikačními dovednostmi proto může vést ke konfliktům.

Americký autor Gary Chapman otevřel otázku „jazyka lásky“ ve své knize v roce 1992. A dnes, o 30 let později, nám jeho pět kategorií pomáhá pochopit, jak dávat a přijímat lásku. Pokud víte, jakým jazykem druhá osoba mluví, je snazší si vzájemně rozumět.

Samozřejmě nikdo z nás nepoužívá pouze jeden výraz  spíše je naše „vyjádření lásky“ směsí různě výrazných složek. Kterým jazykem se mluví u vás doma?

Utvrzování lásky

Chvála, vděčnost, aktivní naslouchání a povznášející slova – to jsou způsoby, jak tuto potřebu uspokojit. Neustálým oceňováním malých a velkých úspěchů potřebuje váš protějšek dokazovat, že ho vidíte. Pokud si úsilí nevšimnete, vzbuzuje to v partnerovi hluboký smutek.

Kvalitní čas

Věnujte mu (výhradní) pozornost, prosím! Pravidelná noční „setkání“ jsou nutností, abyste si vyměnili nápady a myšlenky a užívali si sebe navzájem. Zda si společně vytvoříte nové vzpomínky nebo povedete hluboké rozhovory, je jen na vás – hlavní věc je, že jste spolu.

Fyzický kontakt

Ale ani náhodou ten sexuální, důležitá je fyzická blízkost a přístupnost. Ať už se jedná o objetí, škrábání zad nebo mazlení - hlavní věcí je dotýkat se. To dodává jistotu a vyjadřuje lásku mnohem silněji než cokoliv jiného.

Perfektní dárky

Partner vám vždy dá ten nejlepší dárek! Základem je pozornost a cílem nalezení správného dárku pro správnou příležitost. Nejde o čistě materiální hodnotu, ale o to, že dokáže vynaložit úsilí a na zvláštní události nezapomenout.

Když činy mluví za vše

Jak je dobře známo, činy jsou hlasitější než slova. Každý den vám partner ulehčuje práci nebo usnadňuje každodenní povinnost  od vyklizení myčky, přípravy večeře nebo složení prádla. A to, aniž byste to museli neustále upozorňovat! Tím, že děláte práci jeden pro druhého, ukazujete, že jste tým – a to je to, co chceme, že?

Zdroj: názory autora, kniha: Gary Chapman: Pět jazyků lásky







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat