Vzájemný respekt je ve vztahu důležitý

Jak být s partnerem na stejné respektující lodi? Zajímejte se o sebe, dělejte si drobné radosti a nebojte se hovořit o nepříjemných věcech.

Respekt je jedním z nejdůležitějších aspektů každého vztahu. Jak jeho působení vypadá v praxi? Celé je to o naprosté rovnocennosti a úctě. Nikdo se nad nikým nepovyšuje, nikdo nad nikým nevítězí. Zkrátka a dobře – respekt je jako ručička vah, která vždy zaujímá nezaujatou středovou pozici (1). Máte ho ve svazku dostatek? Pokud ano, vypadá to nějak takhle.

Já mluvím, ty posloucháš

„To, že váš partner slyší, co říkáte, oceňuje vás a snaží se vám porozumět, je základní znak respektu. A také náklonnost k vyjednávání. Je v pořádku nesouhlasit, ale není v pořádku někomu podsouvat svůj názor a snažit se ho přimět změnit vlastní přesvědčení jen kvůli osobnímu prospěchu. Nutkavá potřeba mít vždy navrch může být neuvěřitelně destruktivní,“ vysvětluje americký sociolog a autor knižního bestselleru Thomas Gagliano. Nezní vám to povědomě?

Zájem, který neutuchá

„Páry, které se respektují, o sebe mají zájem. Chtějí vědět, jak se ten druhý cítí, jaký prožil den. Ptají se, zda protějšek něco nepotřebuje. Aby se u vás takové spojení rozvinulo, doporučuji klást otázky, které vyžadují více než jednoslovnou odpověď,“ domnívá se psychoterapeutka Fran Walfish, která vede soukromou praxi v Beverly Hills. A jak to s tvrzením, že s poctivostí nejdál dojdeš?

Upřímnost jako alfa i omega všeho

Bojíte se partnerovi sdělit něco, co pro vás oba může být nepříjemné? To není příliš dobré znamení. „Pravda někdy bývá smutná, tížívá či dokonce zlověstná. Dvojice, v níž panuje oboustranný respekt, se jí ale nebojí dát najevo. Dokáže se vypořádat s pocity hněvu, jež mohou pocházet z takových diskuzí. Upřímnost je klíčová, protože je to základní věc, díky které se člověk cítí bezpečně,“ myslí si výše jmenovaná specialistka. A poslední podstatný aspekt?

Pojďme si udělat radost, miláčku

„I malá gesta mají velkou váhu. Jednoduchá milostná poznámka, delší objetí nebo polibek na rozloučenou, to všechno mívá silný vliv. Váš protějšek se cítí pak respektovaný a oceňovaný, což prohloubí vaše pouto,“ upozorňuje psychoterapeutka Fran Walfish.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4218869/, www.oveisrespect.org, www.fatherly.com






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat