Hranice ve vztazích sestavené na míru

09.03.2022 | Vztahy

Hranice a omezení? Žádné partnerství se bez nich obejde. Která zdravá pravidla byste si ve vztahu měli nastavit i vy?

„Tohle chci a tohle naopak nechci.“ Hranice umožňují cítit se v partnerství komfortněji. Stanovení takových limitů podle odborníků pomáhá vztahu vzkvétat. Hranice kromě toho hrají velkou roli ve spokojenosti. Koneckonců, pokud nerespektujete své vlastní potřeby a omezení, můžete se ve vztahu cítit nenaplněně. Stanovení hranic samozřejmě není jen o vás – je to také o cítění vašeho partnera. Ve zdravém vztahu by měl být prostor pro individualitu obou aktérů. Každé soužití je samozřejmě jedinečné a každý jedinec má různé úrovně pohodlí. Pravidla by se tedy měla sestavit na míru, individuálně a podle preferencí. A na jaké konkrétní oblasti se můžete zaměřit?

Sexuální hranice

Nenechte se donutit k sexu, pokud nechcete. Pakliže je libido jednoho z vás je aktivnější, což je běžné, jděte zlatou střední cestou a domluvte se na nějaké pravidelné frekvenci milostných setkání, která uspokojí obě strany. Může se jednat o pohlavní styk jednou týdně, dvakrát měsíčně a podobně (1).

Emoční hranice

Je přirozené, že chcete vzít v úvahu pocity svého partnera, ale nemůžete mu dělat „maminkovské garde“. Jistě, naslouchejte mu a vyjadřujte vůči němu soucit, nicméně pokuste se nevstřebávat jeho osobní emoce. Spíš buďte nestranní a střízliví v názorech a postoji (1).

Časové hranice

Nemusíte trávit čas s partnerem 24 hodin 7 dní v týdnu. Uzavřete dohodu, že si každý pátek (hranice je opět libovolná) vyhradíte pro své zájmy nebo přátele a budete se tak realizovat i mimo stěny domova (1).

Komunikační hranice

Slovní střety a hádky by měly mít svůj řád. Zavažte se, že si během výměny názorů nebudete nadávat. Definujte, co je a co není v pořádku pro vaši okolní komunikaci. Aby vztah fungoval, je důležité jasně sdělit své hranice, zejména ty, o kterých se nedá vyjednávat. Obecně se snažte identifikovat své potřeby a omezení. Vytvářejte požadavky a pokuste se je spárovat se svým protějškem. Ujistěte se, že komunikujete přímo a jasně, když prosazujete své názory. Partnerovi vždy naslouchejte a respektujete jeho přání (1).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7371200/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat