Muži žárlí i ze strachu

19.03.2022 | Vztahy

Už dávno nejste partneři, nebo je tenhle chlapík, který na vás žárlí, ženatý. Proč to dělá? Motivem je hned několik věcí, přičemž láska je jen jednou z nich!

Přirozený strach, o tom to je. Internetová encyklopedie žárlivost (latinsky Zelotypia) popisuje jako jednu z lidských emocí, charakterizovanou nadměrným ulpíváním na určité osobě a zvýšenou obavou o její ztrátu (1). Je všeobecně známé, že muži žárlí a jsou majetničtí, i když s vámi nechodí. Co je k tomu vede?

Zamilovanost

Je to tak trochu ironie, ale láska je u mužů nejčastější příčinou žárlivosti. Pokud si někoho nárokujete, většinou k němu něco cítíte. Co na tom, že jste zadaná? Bývalý partner, kamarád z dětství nebo jiná osoba vás může milovat i tak (2).

Nejistota

Pánové často chtějí, aby jejich ženy byly dostupné pouze jim. Nechtějí se o ně dělit s někým nikým, a navíc je uklidňuje fakt, když o nich mají přehled. Jsou si pak jistější v tom, že jim ženy neodloudí někdo jiný (2).

Pochybnosti

Přiznat si, že Petrovi, Pavlovi nebo Karlovi nejste lhostejná, může být komplikované. Muži se ve svých citech a emocích často nevyznají a trvá jim, než jim dojde, že sympatie, jež k vám chovají, vlastně nejsou přátelstvím, ale něčím víc. Než ale k takovému závěru dojdou, žárlí, ačkoli vlastně ze začátku nevědí, proč tomu tak je (2).

Nízké sebevědomí

Pokud hledáte známky toho, že muž na ženu žárlí, problémy se sebevědomím jsou rozhodně jednou z variant. V případě, že muži nemají sebevědomí pod kontrolou, snaží se něco si dokazovat. Pánové se mohou pokoušet zvyšovat vlastní hodnotu, což vychází z potřeby potvrzení osobních kvalit od druhých. Touží po ujišťování a chvále, a jakmile jim je s někým dobře, chtějí si tenhle stav uchovat co možná nejdéle. Flirtování a dvojmyslné narážky jsou pak náplastí na jejich ego (2).

Nepřejícnost

Muž může na ženu žárlit i tehdy, pokud dosáhla vyššího společenského postavení, kariérního postupu nebo shromáždila větší majetek. Je v tom určitá špetka závisti a nepřejícnosti, ale také soutěživost či zastaralý model, že žena patří jen k plotně, zatímco peníze má vydělávat muž. Jednání s takovým mužem může být docela nepříjemné (2).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5609545/, (2) www.cambridge.org/core/journals/the-british-journal-of-psychiatry/article/abs/jealousy-a-community-study/051381E7FC3F4F1CD074F9A041B28D9D 






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat