Vztah s patologickým lhářem

12.05.2022 | Vztahy

Vzájemná důvěra je jedním z pilířů fungujícího a harmonického vztahu. K její ztrátě často dochází vinou zakázaných lží, které do vztahu nepatří. Jak poznáte, že zrovna ten člověk, ke kterému vás pojí sympatie, patří k chronickým lhářům?

Věrnost, schopnost kompromisů, čestnost, komunikace, upřímnost, společné vize, funkční sexuální život a důvěra. Tak přesně tohle se považuje za základní pilíře vztahu. Právě se o vás uchází někdo, s kým si dokážete představit žít? Dejte si pozor, aby pro něj lži nebyly denním chlebem. Těchto šest znamení prozrazuje, že máte tu čest s patologickým pokrytcem, pro kterého pravda nic neznamená (1).

1. Příliš přehání

Jedním z klíčových signálů toho, že chodíte se lhářem, je, že tato osoba má sklony k přehánění. Často vypráví příběhy, které působí nevěrohodně a jsou přitažené za vlasy. Snaží se tím odpoutat pozornost od svých skrytých plánů a tajemství, taky může trpět komplexem méněcennosti a prostřednictvím nemožných historek zvyšovat svoji osobní hodnotu (2).

2. Moc toho o sobě nesděluje

Z vás mámí informace a podrobnosti, ale co se týče jeho osoby, je skoupý na slovo. Nechce se vám svěřit s tím, jaké měl dětství, kdo byla jeho první láska, zda bydlí ve vlastním bytě, nebo je v podnájmu a podobně. Pokud dotyčný razí heslo, že čím toho o něm víte méně, tím pro něj lépe, může být zapleten do vlastních sítí klamu a podvodu (2).

3. Neplní sliby

Každému se čas od času stane, že slíbí něco, co následně nedodrží. Podezřelé ale je, pokud se něco takového děje pravidelně. Chodíte se lhářem? Pak je důležité blíže se podívat na jeho činy, ne slova. Ve většině případů mají lháři tendenci slibovat celý svět, ale ve skutečnosti nic ze svých na oko plánovaných věcí nesplní (2).

4. Často si protiřečí

Lhář se dříve či později zamotá do svých smyšlených scénářů a pohádek, přestane být bdělý. Pokud se partner například zmínil o tom, že z práce odešel v pět hodin a rovnou zamířil domů, přitom později začal tvrdit opak, měly by vám podobné nesrovnalosti napovědět, jak je na tom s upřímností (2).

5. Výmluvy jsou jeho druhým já

Lháři se často vyhýbají přiznání jakékoli chyby, a to za každou cenu. Proto obvykle přicházejí s různými důvody, proč tohle a tamto nevyšlo. Jednou měli autonehodu, podruhé onemocněli, potřetí jeli na veterinu, počtvrté ztratili klíče od bytu a tak dále. Výmluvy, které zbavují viny a podezření, jsou pro falešníky naprosto přirozené, tudíž je na nich můžete nachytat (2).

6. Má upjatý úsměv

Odborníci na řeč těla hlásají, že lháři častěji tisknou rty k sobě, takže jejich úsměv vypadá nuceně nebo napjatě, tak si na to dejte pozor (2).

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16186198/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16816318/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat