Rozvody jsou nakažlivé

09.06.2022 | Vztahy

Že se vaši dobří přátelé rozvádějí? Držte se od nich dál, nebo virus rozchodů chytíte taky. Je totiž dost nakažlivý!

Na první pohled se zdá, že soudy mají méně práce. V rámci celé České republiky bylo v roce 2021 ukončeno 21 107 manželství, o 627 rozvodů (2,9 %) méně než v roce 2020 (1). Ale nenechte se zmást, za úbytkem m rozvodů nestojí to, že by se lidé konečně naučili komunikovat a místo hledání problémů pracovali na jejich odstranění, líbivější čísla má na svědomí pandemie koronaviru. Navíc se nyní ukazuje, že se rozvodovost šíří stejně rychle jako viry.

Nakažená osoba je pro okolí infekční

Nedávná studie vědců z Brownovy univerzity, Kalifornské univerzity v San Diegu a Harvardovy university zjistila, že pokud máte ve svém okolí rozvedeného přítele či přítelkyni, zvyšuje se u vás riziko vlastního rozchodu o celých 75 procent! Rozvod zkrátka může být nakažlivý (2).

Vědci v čele s Rose McDermott v abstraktní studii píší (2), že rozvod blízkého kamaráda negativně ovlivňuje další manželství, čemuž se „síťová nákaza“. Tato teorie není nová, existují studie, které potvrzují, že vrstevníci mohou ovlivnit něčí tělesnou váhu a že lidé, kteří mají děti, mohou přimět své sourozence, aby šli v jejich šlépějích. Zároveň se ví, že se potomci rozvedených rodičů pravděpodobně taky rozvedou.

Řetězová reakce jako vedlejší efekt

Rose McDermott podotýká, že lidé po ukončení svých manželství často vyjmenovávají důvody, proč vztahy nemohou fungovat, předkládají vlastní argumenty a hlásají, co by se v partnerství mělo a nemělo dělat, čímž ovlivňují smýšlení ostatních. V překladu to znamená, že jakmile se začne rozvádět jeden pár ze sociálně blízké skupiny, všichni další členové začnou velmi kriticky hodnotit vlastní vztah, což vede k tomu, že o rozvodu nejprve uvažují, pak ho i realizují (2).

Hrozbu odvraťte co nejdříve

Důležité je, že tento efekt není zmírňován geografickou vzdáleností, ale přirozeně zeslabuje tím, že s rozvedeným negativistou aspoň dočasně přerušíte kontakt. Vědci zároveň tvrdí, že tyto informace mohou být užitečné už jen proto, že se dostanou do povědomí veřejnosti. Když se totiž předem připravíte na alternativu, že rozvedená kamarádka Petra může vaše manželství ohrozit, máte šanci ho naopak posílit. Budujte v něm romantiku, intimitu a důvěru a berte to jako příležitost, jak svému partnerství opět dodat šťávu (3).

Zdroje: (1) www.czso.cz/csu/czso/cri/pohyb-obyvatelstva-rok-2021, (2) www.papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=1490708, (3) názor autora







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 15:44
5 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:54

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat