Single život má co nabídnout

03.07.2022 | Vztahy

Singles versus zadaní. Není si co závidět, každý má to svoje! Doteď jste žili v přesvědčení, že život svobodných je neúplný či rovnou toxický? Věda tenhle mýtus vyvrací.

Z údajů o příjmech a životních podmínkách, které zjišťuje Český statistický úřad, vyplynulo, že v Česku postupně přibývá domácností, v nichž žijí lidé sami. Za posledních 15 let se jejich podíl zvedl z necelých 24 procent na zhruba 30 procent (4). Přestože četné studie poukazují na zdravotní přínosy partnerského vztahu, málokdo mluví o tom, že i singles život má co nabídnout. Proč je vlastně dobré být sám? Těchto pět výhod si zamilujete!

Máte víc přátel

Svobodní lidé mají tendenci častěji se věnovat svým přátelům, obvykle rozšiřují řady svých známých, snadněji se seznamují a navazují nové a nové kontakty. Když tedy něco potřebují, ať už se jedná o odvoz, nákup nebo doprovod do kina, vždy se mají na koho obrátit. Suma sumárum je u nich pravděpodobnější, že se jim dostane pomoci nebo podpory.

Jste pánem svého času

Pokud jste single, máte méně odpovědnosti vůči ostatním lidem. To znamená, že můžete chodit ven, kdy chcete, chatovat s lidmi, kteří vás zajímají – v denní nebo noční dobu, kterou by případný partner považoval za nevhodnou. Váš společenský život je zcela ve vašich rukou, pokud tedy nemáte děti, které ovšem může pohlídat babička, chůva nebo sousedka.

Býváte štíhlejší

Studie (1), na které spolupracovali i vědci z polské Wroclawské univerzity, odhalila, že svobodní lidé mají nižší index tělesné hmotnosti (BMI). Na druhou stranu u těch, kteří žijí s partnerem, je BMI vyšší. I tohle je nesporná výhoda!

Lépe spíte

Není žádným tajemstvím, že spánek je klíčovým faktorem lidského zdraví, duševní a celkové kondice. Bylo prokázáno, že dostatečný noční odpočinek zlepšuje paměť a prodlužuje náš život. A teď hádejte, kdo toho v noci naspí nejvíc? Správně, svobodní! Jejich spánek je dle zjištění vědců nejkvalitnější a nejzdravější (2). Zajímavé je, že právě kvalita spánku obecně klesá, čím déle je pár spolu, možná kvůli vnějším faktorům, jako jsou děti, hypotéky a další velké závazky, kterým dlouhodobé páry čelí.

Jste samostatnější

Přestaňte si dělat starosti s tím, že jste single – ve skutečnosti vás to formuje a zoceluje. Svobodní lidé se vždy primárně spoléhají sami na sebe, nezabývají se problémy svých neexistujících partnerů a vědí, že spoustu věcí zvládají svépomocí, což je udržuje ve vnitřním klidu (3).

Zdroje: (1) www.researchgate.net/publication/11265195_Body_mass_index_overweight_and_obesity_in_married_and_never_married_men_and_women_in_Poland, (2) www.amerisleep.com/blog/counting-sheep-losing-sleep/?sscid=61k6_o9bb6&affiliateID=314743, (3) názor autora, (4) www.czso.cz/csu/vykazy/vyberove_setreni_prijmu_a_zivotnich_podminek_domacnosti







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat