Šéf může zničit váš partnerský vztah

13.07.2022 | Vztahy

I o dovolené myslíte na svého přísného a možná i neobjektivního šéfa, který vám ztrpčuje život. Víte, že nejen tohle může mít negativní dopad na váš partnerský vztah?

Máte nervy lidově řečeno „v kýblu“. Váš nadřízený si vymýšlí složité úkoly a nenechá vás vydechnout. Je vůči vám zaujatý? Máte pocit, že vás nenávidí? Pak si dejte pozor, aby kvůli němu nedošlo na rozchod nebo rozvod. Nedávná studie (1) zjistila, že lidé s autoritářskými šéfy si svůj pracovní stres nosí domů, což výrazně poznamenává jejich blízké!

Dlouhodobý pracovní stres má následky

Nová studie, kterou publikoval magazín Frontiers in Psychology zjistila, že špatní nadřízení mohou způsobit zkázu v romantických vztazích a domácím životě podřízených (1). Výzkumníci přitom zkoumali vzorek 207 zaměstnanců ze dvou IT společností a realitní společnosti, všechny sídlící v Číně. Studie byla rozdělena do tří částí: Účastníci nejprve odpovídali na otázky týkající se osobnostního profilu jejich bosse, následně odkryli situaci týkající se dynamiky mezi jejich pracovním a osobním životem. V závěru se dotyční svěřili s úrovní spokojenosti, kterou pociťovali ve své rodině.

Šéf ovládá váš život i mimo kancelář

Výsledky ukázaly, že ti, kteří měli šéfy s autoritářským stylem vedení, vykazovali negativní dopad na jejich domovy a rodinný život – a tento poznatek potvrdili jejich manželé a manželky. Proti tomu stojí zjištění, že lidé s empatickým a starostlivým šéfem, jež své zaměstnance v práci „nedrtí“, zároveň respektují jejich aktivitu a soukromý život, bývají spokojenější a navíc žijí ve funkčním vztahu.

Vědci došli k závěru, že lidé v mocenských pozicích, jež nerespektují svého zaměstnance, mohou způsobit „dalekosáhlý společenský dopad na rodinné struktury“. Stresové podmínky, které vytváří, se logicky odrážejí na osobní pohodě jednotlivců. Ti si pak doma stěžují na šéfův přístup i zahlcení povinnostmi. Někdy až příliš. Platí tedy,  že neštěstí v práci rovná se neštěstí ve vztahu.

Bez ohledu na to, jak špatné je chování vašeho šéfa, nenechte ho, aby vaše partnerství ovlivnil. Pokud zjistíte, že jste opakovaně frustrovaní nadřízený, který se zaměřuje na to, co je ve vaší práci špatné, spíše než na to, co je správné, možná je ten správný čas najít si jiné zaměstnání.

Zdroje: (1) www.psypost.org/2022/06/study-explores-how-a-bosss-leadership-style-can-adversely-affect-an-employees-work-life-balance-and-their-spouses-well-being-63359







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat