Ve vztahu je důležitá i pachová kompatibilita

Když nám člověk nevoní, jen horko těžko s ním vytvoříme harmonický a láskyplný vztah. Tak nepodceňujme čich, který při hledání vhodného partnera funguje jako neomylný kompas. A jak s tímhle vším souvisí náš vnitřní klid?

Pokud jde o vzájemnou přitažlivost, do hry vstupuje spousta faktorů, a to fyzických i psychických. Napadá vás třeba vzhled, inteligence, módní styl nebo smysl pro humor? Máte jistě pravdu. Dost podstatnou roli zde ale sehrává i přirozená tělesná vůně. Zjednodušeně řečeno – láska sice hory přenáší, ale se zápachem ani nehne!

Čich jako neomylný vztahový poradce

Čichové vjemy mají přímý dopad na limbický systém, ve kterém se nachází amygdala, což je mozkové jádro regulující emoce (1). Vnímání tělesného pachu potenciálního partnera může člověku podvědomě pomoci rozhodnout se, zda ho skutečně přitahuje, nebo ne (2). Dotyčný pro vás může být bezvýhradně atraktivní jen tehdy, je-li vám příjemná jeho vůně, a to i bez použití parfému, deodorantu a kolínské vody. Říkáte si, že váš nápadník toto důležité kritérium do puntíku splňuje? Pak jste zřejmě nejen zamilovaná až po uši, ale i psychicky vyrovnanější.

Zlato, půjč mi tričko, ať nejsem ve stresu!

Na hodně zajímavý jev poukázala studie (3) zveřejněná v magazínu The Journal of Personality and Social Psychology. Její autoři instruovali 96 žen, aby si přičichly ke třem vůním, přičemž jedna patřila jejich partnerovi, druhá cizímu člověku a třetí byla zcela neutrální. Odborníci souběžně na zúčastněné respondentky vyvinuli stresový tlak. Na základě tohoto poněkud neobvyklého pokusu se zjistilo, že ve chvíli, kdy dámy takto nepřímo cítily svoji drahou polovičku, měly hladinu stresových hormonů jednoznačně nejnižší. Vědci si to vysvětlují tím, že jim pach jejich partnera navodil pocity naprostého bezpečí a uklidnění. To má logiku, nemyslíte?

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC20578/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8615518/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29293018/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

78 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:23
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat