Své tělo rozhodně milovat nemusíte

Musíte bez výhrad milovat každý centimetr svého vlastního těla? Ne! Koncept „přijetí těla“ má být mnohem realističtější. Máme pro vás tipy pro větší akceptaci vlastního těla.

„Každé tělo je krásné,“ hlásají slogany body positivity. Ale co když nám každý centimetr vlastního těla krásný nepřijde? Koncept „tělesné neutrality“ nebo „přijetí těla“ je pokusit se vyjít vstříc svému vlastnímu tělu s určitou neutralitou. To je mnohonásobně realističtější než mít rád, nebo se dokonce naučit milovat každou optickou „vadu“. 

Kromě toho přijímání těla přesouvá pozornost od vnějšího, protože i když pozitivita těla signalizuje, že každý je krásný bez ohledu na váhu, jizvy a handicapy, neznamená to, že vzhled je to nejdůležitější. Je to takříkajíc povrchnost, která je inkluzivní a vytváří tak tlak na všechny, kteří se (ne)vidí krásní, ale okolí jim stále dokola tvrdí, že jejich vzhled má zásadní význam.

Svá těla nemusíme milovat, stačí je přijmout

Proč ale našemu vzhledu přikládáme příliš velký význam? Pokud čerpáme sebeúctu z toho, že jsme krásní takoví, jací jsme dnes – co to s naším sebevědomím udělá, když přibereme dvě kila za měsíc nebo když za 10 let budeme vypadat úplně jinak než teď? A právě tehdy přichází na scénu Body Acceptance. Tělesná neutralita znamená nespojovat své sebevědomí s vlastním vzhledem, ale především se ptát sami sebe, co vaše tělo potřebuje a jak se cítíte. Je to příjemnější a mnohem uvolněnější než nucená sebeláska. 

Jak ale tohoto postoje dosáhnout? Máme pro vás tipy, jak začlenit tělesnou neutralitu do vašeho každodenního života namísto tělesné pozitivity.

Co vás definuje

Své sebevědomí můžeme čerpat z různých faktorů, které nemají absolutně nic společného s naším vzhledem: naše povahové vlastnosti, profesní či soukromé úspěchy, naše vztahy, naše koníčky. Zeptejte se sami sebe, jaké vlastnosti si myslíte, že vás definují, a zkuste jim dát více prostoru.

Co vaše tělo potřebuje

Místo toho, abyste se zaměřovali na to, jak vaše tělo vypadá a zda to odpovídá tomu, co si o vás společnost myslí a co si myslíte, že je krásné, měli byste se častěji ptát sami sebe, co je pro vaše tělo dobré a co právě teď potřebuje, aby zůstalo zdravé.

Jak mluvíte s ostatními nebo o nich

Rozhovory s ostatními nebo o nich mohou také poskytnout informace o tom, zda a jak hodnotíme těla. Pokud si například všimnete, že často mluvíte o svém vzhledu nebo o vzhledu ostatních v rozhovorech s přáteli nebo kolegy, můžete se pokusit o tom mluvit neodsuzujícím způsobem.

Omezte svou spotřebu médií nebo sociálních sítí

Sociální média nás mohou inspirovat a sdílet životy ostatních, ale také mohou podněcovat naše pochybnosti. Pokud zjistíte, že konzumace určitých médií nebo sociálních sítích pro vás není dobrá a narušuje váš proces hodnocení vašeho těla, měli byste zvážit ukončení sledování těchto účtů.

Buďte trpěliví

Pokud máte o svém těle soudné myšlenky, připomeňte si, že vaše tělo je vaší neutrální částí. Může však chvíli trvat, než si to osvojíte. Koneckonců, dnes nemůžete být přesvědčeni, že na vzhledu vašeho těla nezáleží, pokud jste se včera snažili milovat všechny své vizuální nedostatky. Buďte tedy sami se sebou trpěliví. 

Neutralita těla – vše je možné, nic není povinné

Tyto tipy samozřejmě neznamenají, že byste už o sobě neměli považovat určité rysy krásné nebo že byste se měli přestat starat o věci, které se týkají vašeho vzhledu. Samozřejmě se nemusíte obejít bez ničeho, díky čemu se budete cítit ve své kůži opravdu pohodlně – ať už je to rozsáhlá péče o pleť nebo oblíbená halenka. Jde spíše o váš vnitřní postoj. Protože postoj přijímání vlastního těla se všemi jeho zvláštnostmi a krásami ubírá mnoho tlaku, který na nás kladou ideály krásy i pozitivita těla.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8708647/ - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rybí karbanátky

(4 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:53

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat