Otevřený vztah jako záchrana lásky

Pokud se zeptáte, většina žen i mužů vám řekne, že ve vztahu očekává věrnost svého partnera. Výsledkem jsou monogamní vztahy. Stále častěji se ale ozývají lidé, kteří našli své štěstí v otevřeném vztahu. Je ale otevřený vztah vhodný pro každého?

Aby bylo partnerství považováno za otevřený vztah, musí být splněna dvě kritéria: Obě strany souhlasí s tím, že druhá strana může mít sex i s lidmi mimo partnerství. A oba partneři tuto dohodu výslovně vyjádřili. Odhaduje se, že k tomu dochází asi u 1 procenta partnerství. Častější jsou sloučeniny, které vědci popisují jako „pseudootevřené“. Vyskytují se asi ve 3 procentech případů. Jedná se o vztahy, ve kterých si jedna strana nárokuje sexuální svobodu, aniž by s tím druhá strana souhlasila. Otevřené vztahy jsou o sexu s někým mimo váš vztah. Láska v tomto ohledu nehraje roli.

Pro koho je otevřený vztah vhodný?

Vztahových modelů je mnoho – kdo koho a jak miluje, je v zásadě pouze starostí zúčastněných. Jak rozdílné jsou formy vztahů, liší se i lidé a jejich potřeby v partnerství. Nebo jejich nárok na totéž. „Dokonalá forma vztahu“ sama o sobě neexistuje. Pokud však toužíte po sounáležitosti a bezpečí, ale víte, že potřebujete dlouhodobá sexuální dobrodružství, můžete být šťastnější v otevřeném vztahu než v monogamním. Vždy za předpokladu, že s tím partner souhlasí.

Pravidla otevřeného vztahu

V otevřeném vztahu byste však měli dodržovat několik pravidel:

Musíte je chtít oba. Totiž z poctivé motivace, nejen proto, aby toho druhého neztratili.

Vyjádřete svůj souhlas; tichá dohoda nestačí.

Vyjasněte si, za jakých okolností je sex mimo vztah v pořádku.

Určete si, co je naprosto nepřípustné. Například: žádní společní přátelé, ve společném bytě žádný sex s cizím mužem.

Zvažte, zda je v pořádku opakovaní, nebo by mělo jít pouze o jednorázový sex; je také nutné minimalizovat riziko, že se zamilujete do někoho jiného.

Dohodněte se, zda se navzájem budete o ostatních kontaktech a partnerech informovat.

Nezapomeňte trávit čas také jenom spolu. Vyhraďte si dny, kdy existujete jen vy dva jako pár, a udělejte si čas jeden na druhého.

Mluvte dál o svých pocitech. Vztah k otevřenému vztahu se často v čase mění; pak je nutná úprava modelu.

Věřte svému protějšku.

Žárlivost v otevřeném vztahu

Důvěra je nezbytnou součástí každého vztahu. A přitom ten pocit žárlivosti zná skoro každý. Nelze je jen tak vypnout, a proto se jich otevřené vztahy neoprostí. Pokud se objeví žárlivost, neměli byste ji ignorovat, spíše ji chápat jako varovný signál. Zeptejte se, proč žárlíte. Žárlivost je založena na vašem vlastním vnímání. Ne to, co dělá partner.

Výhody a nevýhody otevřeného vztahu

Zastánci otevřeného vztahu tvrdí, že tento typ partnerství je obvykle čestnější: Neexistuje žádné podvádění. Samozřejmě vždy za podmínky, že obě strany dodrží předem uzavřené dohody. Dalším pro argumentem je, že zvyšuje emocionální stránku milostného vztahu. Takto zůstanete se svým milovaným partnerem spolu, i když se například liší sexuální preference. Otevřené vztahy mohou být vzrušující; mnoho lidí nachází potěšení už jen v „lovu“ sexuálního partnera. Zároveň mají jistotu vztahu dvou osob.

Otevřený vztah má samozřejmě nevýhody, na které musíte také myslet. Je to tedy velmi náročné na komunikaci, jinak to nejde. Pravidla se musí přizpůsobovat, dokud s nimi nebudou spokojené obě strany. Otevřené vztahy nejsou prosty žárlivosti; naopak. Láska bez věrnosti je k ní ještě náchylnější, jak hlásí pároví koučové. Na co nesmíte zapomenout: I monogamní vztah je časově náročný.

Otevřený vztah z psychologického hlediska

Z psychologického hlediska jsou otevřené vztahy stejně legitimním modelem partnerství jako jakákoli jiná forma lidského soužití. Vždy samozřejmě za předpokladu, že všichni zúčastnění souhlasí a jsou spokojeni. A není to toxický vztah.

Otevřená partnerství nejsou novým modelem úspěchu a ani nejsou odsouzena k neúspěchu. „Otevřenost“ znamená především „otevřenost“ s ohledem na vlastní emoční svět. A spousta lidí s tím má stále problém.

Otevřený vztah, nebo rozchod?

V ideálním případě jsou podmínky stanovené hned na začátku vztahu. Pokud však druhá osoba ve stávajícím partnerství náhle navrhne otevřený vztah, nastal čas se na to podívat zblízka a zeptat se. S čím je partner v současném vztahu nespokojený? Jaké jsou motivy tohoto návrhu? Zachránilo by to náš vztah nebo ho spíš zničilo? 

Pokud je váš vztah u konce, otevření se okolnímu světu většinou moc nezmění a partnerství magicky nezachrání. Rozhodně poslouchejte svůj vnitřní pocit. Nesouhlaste s ničím, o čem víte, že budete nešťastní. Pak je nejlepší jít v budoucnu každý svou cestou. Totéž platí, pokud jste člověk, který už není šťastný v monogamním vztahu.

Zdroj: názory autora - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

16 Příspěvků
Poslední příspěvek 8:38
6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat