Typ osobnosti podle enneagramu

Osobnostní testy mohou být poměrně přesnými předpověďmi vaší osobnosti. Enneagram vám dokonce prozradí, jak sabotujete každý vztah.

Enneagram (řecky: ennea – devět; gama – model) má hodně společného s duchovností. Jde o ezoterický symbol s devíti rohy, z nichž každý má svůj význam: Model rozděluje lidi do devíti typů osobností a popisuje jejich vzájemný vztah. Každému typu osobnosti je přiřazen specifický pohled na svět, který ospravedlňuje jeho chování.

Enneagramový test

Aby bylo možné zjistit svou osobnost a nahlédnout do své duše, je v testu enneagramu důležitá vaše životní orientace. Kromě toho se do hodnocení zahrnují vaše vášně, priority, formy komunikace, názory a postoje a také váš hodnotový systém.

Tato kritéria se stanovují pomocí dotazníku, ve kterém označujte výroky za pravdivé nebo nepravdivé. Především je důležité, abyste byli k sobě upřímní, i když to může vynést na světlo nepříjemné vzorce chování.

Na základě osobnostního vzorce lze nejen vyčíst, jak se základní vzorec mění v pozitivních či negativních situacích, ale také ukázat možnosti vašeho osobního rozvoje. Díky tomu je enneagram spolehlivým nástrojem, například k analýze vašeho vlastního milostného života nebo k určení toho, co vám stále selhává.

Které typy se k sobě hodí?

Hledáte toho pravého, ale saháte stále po stejném typu osobnosti? Ve skutečnosti můžete enneagram použít k hrubému náhledu na chování člověka a tím také ke kontrole kompatibility – alespoň teoreticky. Podle studií se typ 1 hodí zejména k typu 2 a typu 7, typ 2 také k typu 5 a typu 8, typ 3 k typu 9, typ 4 k typu 5 a typu 9, typ 5 k typu 2 a typu 4, typ 6 až typ 7, typ 8 a typ 9.

V závislosti na vašem typu enneagramu máte vlastnosti, které mohou mít vliv na váš milostný život. Do jaké míry k tomu přirozeně dojde, závisí na vašem individuálním hodnocení testu enneagramu. 

Typy enneagramů

Na internetu najdete spoustu odkazů, kde si enneagram můžete udělat online, abyste zjistili, jaký jste typ. Pro představu uvádíme všech devět typů a zkuste si tipnout, jací skutečně jste!

Reformátor

Nejlépe vás lze popsat jako racionálního idealistu. Zásadní a většinou perfekcionisté uspějete ve všem, co řešíte. To je skvělé pro práci nebo pro dosažení osobních fitness cílů – ale v lásce to může být vaše zkáza: váš typ osobnosti často není dostatečně flexibilní pro něco tak intuitivního, jako je láska. Váš seznam must have a deal-breakers je tak dlouhý, že vaše přání se téměř jistě nikdy nesplní. Kdoví, kolik „pánů Božských“ jste kvůli tomu už minuli...

Pomocník

V mezilidských vztazích jste skutečný profesionál. Ráda se staráte o své blízké, jste velkorysá a milující. Nic vás neudělá šťastnějším, než když vidíte ostatní šťastné. Ale někdy to může být trochu majetnické. Pravděpodobně jste mnohokrát slyšeli větu „Chováš se jako moje matka!“ Pamatujte, že nezávislost není špatná věc. Vaši blízcí mohou vést svůj vlastní život a někdy odmítnout vaši pomoc. Jinak se v romantickém vztahu váš partner prostě necítí rovnocenný.

Úspěšný

Úspěch vás motivuje. Proto máte vždy připravený plán A až C a vždy máte svůj cíl na mysli. Přizpůsobivost je vaší velkou předností, protože vaše oči jsou vždy na ceně. Bohužel jste někdy tak soustředění, že vám některé věci prostě unikají: Vzhled a pověst jsou pro vás důležité a dlouhodobě sníte o dokonalém partnerovi – ale co když vám váš skutečný vysněný člověk proklouzne mezi prsty, aniž byste si to uvědomovali? Koneckonců, jestli to opravdu sedí, je jedno, jak je on/ona oblečená.

Individualista

Neradi se přizpůsobujete a rychle se cítíte omezovaní. Je to jednoduše proto, že přesně víte, kdo jste, a chcete to vyjádřit. Je to důležitá kvalita v životě, ale bohužel to také znamená, že se vám nelíbí být v dlouhodobých vztazích. Snažte se udržet své sobectví na uzdě – uvidíte, stojí to za to!

Pozorovatel

Vždy zvědaví pozorovatelé jsou většinou akademicky založení. Spousta znalostí a odpovědí na palčivé otázky je pro vás důležitější než cokoli jiného – nejen ze zvědavosti, ale také proto, že chcete svému okolí co nejvíce zpříjemnit život. Bohužel, i když je to velmi ušlechtilé, vaše neustálé hledání odpovědí také znamená, že jste často sami. Snažte se klást větší důraz na svůj společenský život, jinak byste o něj mohli přijít. Nebo o někoho...

Loajální

Pokud někdo potřebuje pomoc, jste prvním kontaktem. Rádi o sebe pečujete a jste tu vždy i pro své nejbližší. Prokazujete vysokou míru odpovědnosti a loajality. Často vám říkají, že jste „stará duše“. To vše jsou zvláště chvályhodné vlastnosti. Bohužel mohou také zajistit, že se snadno zraníte: někdy jste až příliš důvěřiví. Pamatujte, že ne každý nosí srdce na dlani jako vy.

Optimista

Jste určenou zábavnou zbraní vaší skupiny přátel. Uvolnění a dobrodružní a vždy chcete mít lidi kolem sebe. Komfortní zóna je pro vás cizí slovo a také přimějete ostatní, aby vyšli sami z té své. Bohužel se také můžete snadno nechat rozptýlit. Vztahy často neberete dostatečně vážně, a proto jste poměrně rychle zase sami.

Vedoucí

Bez ohledu na to, kde se nacházíte – dominujete každé místnosti. Charismatický, sebevědomý a schopný, jste klasickým alfa zvířetem. Zatímco vaši bližní se vámi rádi nechají vést, zejména v profesních záležitostech, je to složitější, pokud jde o vnitřní pocity: Někdy může vaše otevřená povaha působit i jako agresivní a nelaskavá. Ne každý partner tohle zvládne. Zkuste také ukázat svou milující stránku.

Mediátor

Uvolnění a při zemi vás baví poslouchat, co říkají ostatní, a užívat si jejich společnosti – proto s vámi lidé rádi mluví. Není ve vaší povaze se předvádět, na to jste až příliš skromný. Ale málokdy děláte rozhodnutí. Ne proto, že si netroufáte, ale spíše proto, že opravdu nepřikládáte velký význam prosazování svého názoru za každou cenu, pokud z toho mají všichni radost. Uvědomte si však, že právě tyto diplomatické vlastnosti mohou vašeho partnera časem frustrovat. Někdy on/ona chce právě opak – to mu dokazuje, že vám není lhostejná.

Zdroj: www.cs.wikipedia.org/wiki/Enneagram - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:08
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 8:38
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat