Věda předpoví cestu vztahu k manželství

02.01.2023 | Vztahy

Je to ten pravý, který s vámi jednoho krásného dne spočine před oltářem a s očima plnýma slz řekne své „ano“? Záleží na tom, jak se svým partnerem momentálně zacházíte!

Prvním mezníkem ve vztahu je situace, kdy svého nového partnera představíte svým známým a rodině. Když všechno jde hladce, partnerství se prohlubuje a ukotvuje. Může z toho vzniknout manželství? Někteří výzkumníci, včetně Ximeny Arriaga z Purdeovy univerzity, zastávají názor, že typická metoda měření jednoho okamžiku v konkrétním čase nemusí plně zachytit vztahovou zkušenost (1), nicméně ze vzorců změn, které vznikají tím, jak se vztah vyvíjí, se dá ledacos předpovědět.

Věštění z křišťálové koule

Chcete-li znát osud vašeho vztahu, mohou vzestupy a pády, zkušenosti a aktuální chování jedinců prozradit, zda vaše partnerství stojí na pevných základech. V jisté studii (1) výzkumník Brian Ogolsky a jeho kolegové, jejichž závěry uveřejnil odborný časopis Journal of Marriage and Family, nechali 376 párů zmapovat grafy toho, jak se jejich smysl pro sňatek (svislá osa se pohybovala od 0 % do 100 %) měnila v průběhu času (na vodorovné ose se objevil čas v měsících).

Je vůbec manželství možné?

Účastník vždy zakreslil klíčová data a poznamenal, kdy se změnila jeho víra ve sňatek, popřípadě pravděpodobnost toho, že by ke svatbě mohlo dojít. Respondenti také zaznamenávali, které věci od manželství odrazují (jednalo se o hádky, výčitky kvůli času s kamarády a podobně). Respondenti aktualizovali své grafy prostřednictvím krátkých rozhovorů pro každý z následujících sedmi měsíců a test zakončili závěrečným rozhovorem devět měsíců po zahájení studie. Zároveň poskytli informace o změnách ve vztahu – například o přechodu od randění k rozchodu, od příležitostného k vážnému randění, od vážného randění k zasnoubení a tak dále. Výzkumníci na základě toho analyzovali grafy pro počet bodů obratu nebo změn v oddanosti manželství, zvláště zaznamenali jakékoli poklesy nebo časy, kdy se šance na svatbu snížily.  Pomocí měsíční zpětné vazby účastníků identifikovali čtyři odlišné vzorce závazků (1).

Čtyři typy vztahu

Dramatický (34 % vzorku) – Tato skupina měla vztah typu „nahoru a dolů“, s více poklesy a strmějšími změnami v angažovanosti než jiné skupiny. Tito jedinci trávili více času odděleně a měli nižší názory na vztah a jejich rodiny a přátelé jejich partnerství méně podporovali.

Zaměření na partnery (30 % vzorku) – Tato skupina měla k závazku přístup „můj partner je středem mého vesmíru“ a zaznamenala jen velmi málo poklesů. Jejich změny v odhodlání závisely na tom, kolik času spolu mohli strávit.

Sociálně angažovaní (19 % vzorku) – Tato skupina zaznamenala velmi malou variabilitu a méně poklesů než skupina dramatických a konfliktních skupin. Když došlo ke změnám, byli jedinci do značné míry ovlivňováni tím, co o vztahu myslí rodina a přátelé (včetně těch na sociálních sítích)

Konfliktní (12 % vzorku) – Tato skupina zahrnuje bojovníky, kteří uvedli velké množství hádek a nedorozumění. Lidé v tomto shluku také vyjmenovali méně pozitivních věcí, jež o vztahu řekli, než ti ze skupiny zaměřené na partnery, a méně podpory ze strany rodiny a přátel než skupina sociálně angažovaná.

Kdo má největší šance?

Zařazení vašeho vztahu do jedné ze čtyř uspořádaných kategorií dává předpovídat, kam se vztah ubírá. Jednotlivci v dramatické skupině měli více než dvakrát vyšší pravděpodobnost rozpadu než kterákoli z ostatních tří skupin. U těch ve skupině zaměřené na partnery bylo pravděpodobnější, že jejich vztah pokročí (např. z náhodného k vážnému randění), než u těch v dramatické skupině, zatímco u skupiny s konflikty se ukázalo, že tato partnerství jsou v porovnání s dramatickou skupinou stabilnější (1). A kam patříte vy?

Zdroje: (1) www.psycnet.apa.org/doiLanding?doi=10.1037%2F0022-3514.80.5.754jstor.org







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
87 Příspěvků
Poslední příspěvek 1.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat