Svobodní muži ženám příliš nevoní

Muži v partnerském vztahu voní tak nějak jinak – příjemně, atraktivně a sexy. Svobodní jsou sice volní a tedy i k dispozici, ale bohužel poněkud páchnou. A může za to testosteron!

Co člověk, to originál. Stejně jako má každý jedinečné DNA nebo otisk prstů, mívá i svůj osobní pach, který ho odlišuje od ostatních jedinců. Zda je tento přirozený „parfém“ lákavý či nikoli, to dost zásadně ovlivňuje strava. Ale i jiný faktor tu sehrává nemalou roli, a to zejména u mužů! Je jím stav dotyčného  – nikoli však zdravotní, ale kupodivu ten vztahový.

Zadaní voní a svobodní páchnou?

Australští vědci z Macquarie University učinili vskutku zajímavý objev. Prostřednictvím své studie (1) prokázali, že zatímco zadaní pánové příjemně voní, ti svobodní už tolik ne. Ženy jsou pak tyto chemosignály schopné dobře detekovat, čímž téměř okamžitě rozpoznají, s kým mají tu čest. Jeví se to jako velká seznamovací výhoda, že?

Počkej, jen si k tobě přivoním!

Do výše zmíněné studie (1) bylo zahrnuto celkem 91 mužů, ovšem dlouholetou přítelkyni mělo pouze 45 účastníků. Všechny respondenty pak odborníci požádali, aby po dobu 24 hodin nosili stejné bílé tričko a vyvarovali se parfémů, deodorantů a vod po holení. Ve druhé fázi pokusu veškerá trička důkladně očichalo 82 heterosexuálních žen. V souladu s předchozí hypotézou byl pach svobodných mužů takřka ve většině případů hodnocen jako velmi příjemný a přitažlivý. To stejné se ale nedalo říci o přirozené ne(vůni) svodných, nad kterou dámy nelibě krčily nos. Jak je to možné, že se podle tělesného zápachu dá poznat, zda je dotyčný k partnerské dispozici?

Za vším hledej hormony!

Vypadá to, že v tomhle celém mají hlavní slovo hormony. Které přesně? Četné poznatky předešlých vědeckých studií (2) naznačují, že muži bez závazků vykazují o poznání vyšší hladinu testosteronu než ti zadaní. Právě testosteron (3) je však spojován se silnějším a nepříliš příjemným tělesným zápachem. Takže záhada odhalena. A stačí si tedy jen přičichnout a člověk hned ví, na čem je!

Zdroje: (1) www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2019.00261/full?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6381011/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc#:~:text=Based on their study's results,are associated with bond maintenance, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK526128/






Celkem 6 komentářů

me muj doktor rekl to same,nema cenu kupovat kraviny,muj pradeda se dozil 99let, a urcite nic nebral,protoze nic nebylo
04.01.2023

Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:40
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat