Jak nahnat nového milence na test na pohlavní choroby

12.04.2023 | Vztahy

Sexuálně přenosné choroby nechodí po horách, ale po lidech. Platí přitom, že prevence je základ. Když už se nějakou tou „breberkou“ nakazíte, vždy to směřuje ke zdravotním problémům, omezením, lékařským vyšetřením, popřípadě finančním nákladům a podobně. Pokud tedy máte nového sexuálního partnera, nažeňte ho k testům! Ale jak?

Člověk míní, život mění. Zatímco před lety jste s partnerem prožívali lásku jako trám, dneska se rozvádíte. Možná, že už během této své životní fáze máte nového přítele. Nebo ho teprve budete mít. Co byste v takovém případě udělat jako první? Bez ohledu na to, jak „hloupé“ se vám to zdá, myslete především na svoje zdraví. „Skutečně nevím, jak mu to mám říct,“ krčí rameny osmatřicetiletá Zdeňka, která se svým zbrusu novým nápadníkem randí asi tři týdny.

Nejdřív měř, potom řeš

„Zatím mezi námi nedošlo k ničemu vážnějšímu, jen si povídáme, chodíme do kina, na kafíčka, do muzeí. On sám mě přitahuje, a myslím, že i já jeho. Je jen otázkou času, kdy spolu skončíme v posteli. Jenže já mám strašný strach z pohlavních nemocí,“ dodává sympatická profesionální kuchařka, která se prý v minulosti pohlavní chorobou nakazila již dvakrát. Jednou k tomu došlo, když si milenec v nestřeženém okamžiku stáhl prezervativ…

Co na to sexuologové?

Odborníci podotýkají, že otázka, jak a kdy promluvit, je problémem pro mnoho lidí, kteří se znovu objevili na scéně seznamování po dlouhém monogamním vztahu. Ale diskuse o sexuálně přenosných infekcích v souvislosti s novou láskou je naprosto zásadní pro ochranu zdraví obou partnerů a jednoznačně patří do diskuze dvou dospělých, rozumných lidí.

Nepočítejte s tím, že si všimnete příznaků, jež vás upozorňují na pohlavně přenosné choroby, mezi které patří genitální herpes, hepatitida, chlamydie, kapavka, syfilis, vši, lidský papilomavirus (HPV) nebo HIV/AIDS. Mnoho pohlavně přenosných chorob nevyvolává příznaky a lidé jimi mohou nakazit ostatní, aniž by si uvědomovali, že nějaký problém vůbec mají. A to už je pozdě.

Miláčku, musím s tebou mluvit

V ideálním případě zahajte se svým partnerem konverzaci o testování na pohlavně přenosné choroby optimisticky, a to během soukromé, nesexuální chvíle. Začněte tím, že si chcete být jistí, že jeden druhému nikterak zdravotně neublížíte. Následně navrhněte, abyste se otestovali společně, například v ordinaci lékaře, v centru urgentní péče nebo na zdravotní klinice. Co se týče domácích testů na pohlavně přenosné choroby, existují, ale lékařské vyšetření je přece jen směrodatnější.

Zdroj: názor autora - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat