Když jste People Pleaser

Jste loajální, starostliví a rádi pomáháte druhým. Všechny vlastnosti, na které můžete být samozřejmě hrdí. Ale někdy zajdete trochu příliš daleko. Říkáte 'ano' na všechno, protože neumíte říct 'ne'. A když se odvážíte říct „ne“, bojujete s pocitem viny. Poznáváte se v tom? Pak jste skutečný people pleaser – notorický „potěšitel lidí“.  

Každý je jiný. Přesto existuje několik obecných rysů, které odpovídají image člověka, který se označuje anglickým výrazem „people pleaser“ – s českým trochu kostrbatým překladem „potěšitel lidí“.

Kdo je people pleaser

People pleasers rádi pomáhají druhým a cítí zodpovědnost za blaho lidí kolem sebe. Rádi také naplňují očekávání ostatních, chtějí se líbit a celkově se vyhýbají konfliktům. Mají problém říct ‚ne‘, protože to v nich vyvolává pocit viny nebo protože se bojí negativní reakce. Například zklamání. Některé z těchto vlastností jsou pozitivní, pokud ale trpí vaše vlastní blaho, mohou se ukázat jako úskalí.

Například, když jste tak zaneprázdněni snahou potěšit ostatní, že zapomenete na sebe. To se často děje nevědomě. Mnoho potěšitelů sotva přemýšlí o tom, co sami chtějí. Automatickou reakcí je tedy jednoduše vyhovět tomu, co ten druhý chce.

Dodržujte limity 

Zdravý životní styl obecně vyžaduje rovnováhu mezi námahou a relaxací. Vaše tělo je jako baterie. Pokud spotřebováváte energii, musíte také dobíjet. Pokud se příliš zapojíte do činností, které jsou pro vás únavné, může dojít ke ztrátě rovnováhy. Proto je důležité, abyste mysleli i na sebe: dělali věci, které vám dobíjejí baterky. Tím, že si budete více uvědomovat věci, které můžete ovládat – a budete více proaktivní než reaktivní – můžete snížit pocity bezmoci nebo stresu a zvýšit svou autonomii a odolnost.

Jak poznáte, že je čas na změnu?

Prvním krokem je uvědomit si svůj zvyk snažit se potěšit ostatní. Pak se zamyslete nad tím, co vám toto chování přináší – v pozitivním i negativním smyslu. Když dojdete k závěru, že vaše pohoda trpí tím, že neustále děláte radost druhým, pak víte, že je čas na změnu. 

Nyní, když je jasné, proč je pro vás důležité změnit své chování, můžete začít tyto změny provádět. Udělejte to ale krok za krokem. Lidé mají často tendenci chtít dělat příliš velké kroky. To často nefunguje, a je to demotivující. Šance na úspěch jsou tedy větší, pokud pracujete po malých krocích.

Cvičte v malém

Vytvořte si pocit úspěchu tím, že si zvolíte své vlastní blaho v relativně jednoduché situaci. Například vás přítel požádá, abyste ho vzali na letiště, ale vy na to nemáte čas, nebo chuť? Pak mu to řekněte upřímně a jasně. Pokud to bude nutné, můžete mu nabídnout, že ho příští týden vyzvednete z letiště. 

Cvičením v malém měřítku pravděpodobně zjistíte, že je to jednodušší, než jste si mysleli. Můžete to použít jako výchozí bod pro situace, které považujete za obtížnější. Jako když říkáte „ne“ projektu v práci, který vám není příjemný.

Dělejte kompromisy

Výše uvedeným příkladem je kompromis – alternativa k pouhému vyslovení „ne“. Použijte to, pouze pokud je pro vás kompromis skutečně volbou. Je pro vás proveditelné, abyste příští týden svého přítele vyzvedla? Nebo to říkáte jen proto, abyste nemuseli říkat „ne“?

Stanovte si hranice

Stále je pro vás těžké říci „ne“? Stanovte si hranice – profesně i osobně. Rozhodněte, co je pro vás ještě snesitelné a které úkoly už vám jdou proti srsti? Nastavit si hranice lze, aniž byste tím ubližovali druhým. Můžete začít zeširoka postupně si je upravovat. Pak v každé situaci už poznáte, zda druhému skutečně chcete nebo musíte vyhovět.

Kupte si čas 

Konkrétním tipem je získat čas. Například, až vás příště někdo požádá, abyste něco udělali, řekněte, že se mu za chvíli ozvete. Nebo že o tom chcete na chvíli přemýšlet. Takto si svou odpověď můžete v klidu promyslet a vyhnout se tomu, abyste řekli "ano" příliš rychle.

Zdroj: názory autora - celý článek






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Čočková polévka

(1 hlasů)

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat