Rozpoznejte energetického upíra na první dobrou

14.05.2023 | Vztahy

Energetičtí upíři jsou lidé, kteří vysávají vaši emocionální energii, ať už záměrně, nebo nevědomě. Mohou to být přátelé, rodinní příslušníci, partneři, kolegové nebo sousedé, pro které jste „potravou“. Nenechte si to líbit a braňte se jim!

Vztahy s energetickými upíry? Toxické! Mohou způsobit, že se budete cítit fyzicky a emocionálně vyčerpaně, zvláště pokud jste empatičtí a vysoce naladěni na emoce lidí kolem vás. A to rozhodně není dobře. Energetičtí „odsávači“ přitom mají mnoho podob. Rozhlédněte se, třeba vás o energii okrádá jeden z těchto typů „záškodníků“.

Oběť

Někteří lidé si rádi hrají na oběť a vždy jsou připraveni s novým vzlykavým příběhem o vnímané křivdě. Dušují se, že jsou nevinní, vždyť celý svět je vždy proti nim! Mají tendenci si často a nahlas stěžovat na své problémy.

Kritik

Dalším typem energetického upíra je kritik, který tráví spoustu času haněním a pomlouváním jiných osob, věcí a situací. Nic pro něj není dobré, chybu najde téměř na čemkoli.

Dramatizátor

Dramatizátor je zase vždy uprostřed velké katastrofy a obvykle potřebuje vaši pomoc a podporu – bez ohledu na to, že vy svých starostí máte dost. Nezájem!

Manipulátor

Jedná se o celkem slušnost schopnost. Manipulátor totiž vždy obrátí jakoukoli situaci ve svůj prospěch. Málokdy říká, co má skutečně na mysli, a často ukrývá nějaké tajemství.

Věčný pesimista

Věčného pesimistu charakterizuje velmi negativní postoj k životu. Zatímco vy se radujete z nové práce nebo vztahu, on vám vyjmenuje důvody, proč se máte držet při zemi. Stejně vám nic z toho „nevydrží“!

Jak se zachovat?

Energetičtí upíři chtějí veškerou vaši pozornost, péči a emocionální podporu, ale nikdy vám nejsou ochotni dát nic na oplátku. I když je s něčím požádáte o pomoc, omluví se a vrátí pozornost k sobě. Výmluva střídá výmluvu. Proto s nimi omezte kontakt a nastavte hranice. Pokud jsou to například kolegové, možná nemáte jinou možnost než s nimi pracovat, ale určitě se dá vyhnout tomu, abyste s nimi obědvali a trávili čas nad rámec svých možností.

Chraňte svou emoční energii

Nereagujte na jejich dramatická prohlášení a stížnosti, zachovejte neutrální výraz a jednoduše pokrčte rameny, jako by o nic nešlo. Jakmile energetický upír nedostane reakci, kterou hledá, nakonec ztratí zájem a nechá vás na pokoji.

„Ano“ proměňte na „ne“

Zároveň se nepouštějte do hádek, nikomu nic nevyčítejte, to je akorát voda na upírův mlýn. Lepší je otočit se a odejít. To nejdůležitější, co se však musíte naučit, je říkat jasné „ne“. Pokud vás upír například požádá o to, abyste mu pomohli s projektem, můžete říct: „Omlouvám se, nemůžu“ nebo „Ne, nemám čas.“ Toto opakujte co možná nejčastěji, upíra to dřív či později přestane bavit a půjde o dům dál.

Zdroje: názor autora - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

90 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
142 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat