Umělá inteligence může být i životním koučem

Kdo si s něčím neví rady, ten může požádat o pomoc. Ale koho? V čem se liší poradenství od reálného životního kouče a umělé inteligence?

Potřebujete radu ohledně stravování, hubnutí, finančních záležitostí nebo třeba odchodu do důchodu? Můžete se obrátit na vyškoleného výživového poradce, fitness instruktora či bankovního konzultanta. Zeptat se ale můžete i umělé inteligence. Všechno nasvědčuje tomu, že začala fušovat i do poradenství všeho druhu! Může být naším životním koučem? A měla by jím vůbec být?

Trochu jiné plánování

Americká influencerka Mellyssa Viele se nedávno na sociální síti svěřila svým sledujícím, jak příjemně ji umělá inteligence překvapila (1). Tato žena chtěla vyzkoušet, jak tohle celé v praxi funguje, proto „robota“ požádala o sestavení stravovacího plánu šetrného k její diagnostikované endometrióze. Výsledek? Jídelníček obsahoval přesně tolik kalorií, kolik si pacientka přála, a dokonce zohlednil potravinové zásoby, které dotyčná měla v lednici a mrazáku. Vypadá to tedy tak, že stačí umělé inteligenci poskytnout pár osobních dat a není nic, s čím by nedokázala poradit. Je tedy „lidský“ životní koučink v ohrožení? Jsou experti, co ho poskytují, jednou nohou na úřadu práce, protože je o zaměstnání připraví počítačový program?

Všechno má svá pro a proti

„Můžete umělou inteligenci požádat o strategii na důchod, vegetariánské menu, cestovní itinerář i cvičební harmonogram. A ona vám může pomoci se spoustou všedních úkolů a ušetřit vám čas. Ale v konečném důsledku má skutečný životní kouč lidskost a konektivitu, kterou tato inteligence postrádá. Už jen proto, že nezachytí řeč vašeho těla ani tón hlasu,“ domnívá se australská odbornice moderních technologií a sociálních strategií Nicole Jameson (2). Jinými slovy – co se týká poradenství a životního koučinku, lidský faktor je zkrátka lidský faktor.

Zdroje: (1) www.tiktok.com/@mellyssalise/video/7216835250561879302?refer=embed, (2) www.houseofwellness.com.au/lifestyle/healthy-living/chatgpt-life-coach






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
8 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat