Poznejte jasné fáze vyhoření

Jak se vlastně dostanete do bodu, kdy vyhoříte? Než přijde klasický burnout, projdete několika fázemi. Včasné rozpoznání příznaků může být opravdu užitečné při snižování příznaků a rizik vyhoření.

Vyhoření je syndrom emočního vyčerpání, depersonalizace a pocitu nízkého osobního úspěchu, který vede ke snížení efektivity v práci. Zatímco syndrom vyhoření byl zpočátku obvyklý u osob v „pomáhajících“ profesích, např. zdravotních sester, lékařů, sociálních pracovníků, rozšířil se i do jiných profesí a naštěstí je stále více uznávaný i z pohledu medicíny. Přispěly k tomu také technologie, které dokážou lidem poskytnout přehled o tom, kde mohou být ohroženi nebo vykazující příznaky syndromu vyhoření, a to s doporučeními, jak mu předcházet nebo jej zmírnit.

Progrese syndromu vyhoření probíhá totiž v pěti fázích. Jejich včasné rozpoznání je zásadní pro minimalizaci rizik klasického vyhoření.

Fáze líbánek

První fáze se označuje jako líbánky. Týká se to zejména nových pracovních pozic nebo přijímání nových pracovních úkolů a iniciativ. V této fázi nejsou absolutně žádné známky vyhoření, naopak jste plni nadšení, nasazení a radosti ze své práce. Jste velmi produktivní a chopíte se každého možného úkolu a příležitosti, abyste předvedli to nejlepší. Cítíte se kreativní, optimističtí a plní energie, a abyste prokázali své dovednosti, můžete si vzít na svá bedra více, než byste měli.

Tato etapa je nádherná a zůstat zde navždy by bylo ideální! Ale v této fázi buďte opatrní. Riskantním aspektem líbánkové fáze je, že pokud nezabráníte přepracování a nepřijmete strategie, jak pravidelně odpočívat, může to postoupit do další fáze, než se nadějete.

Nástup stresu

Do další fáze postoupíte, když si postupně začnete všímat, že některé dny jsou více stresující než jiné. Chybí vám čas na osobní potřeby a méně se vídáte se svou rodinou a přáteli. Vaše práce se může stát nejdůležitější věcí ve vašem životě. Některé rané známky stresu vás mohou začít obtěžovat, projevující se jako neschopnost soustředit se, bolesti hlavy, úzkost, změna chuti k jídlu, a dokonce vysoký krevní tlak.

Chronický stres

Častá zkušenost s vysokou úrovní stresu vás přivádí do fáze chronického stresu. V důsledku toho se vaše schopnosti řešit problémy a výkon dále snižují a v tuto chvíli začínáte mít pocit, že nemáte kontrolu a jste bezmocní. Zdá se, že vaše úsilí nepřináší stejné produktivní výsledky jako dříve. Abyste se vyhnuli tlaku svých úkolů, můžete prokrastinovat. Možná se vám nedostává chvály a uznání za úspěchy, což může vyvolat pocit neschopnosti a selhání.

Chronický stres si vybírá daň na vašem duševním a fyzickém zdraví a dále zesiluje příznaky popsané ve fázi 2. Nyní můžete častěji onemocnět. Navíc se může zdát, že už tak dobře neregulujete své emoce. I malé věci ve vás mohou vyvolat agresi, rozmrzelost nebo smutek. Můžete popírat problémy a distancovat se od kolegů a společenského života. V extrémních případech, abyste se vyhnuli negativním emocím, můžete dokonce začít se „samoléčbou“ alkoholem nebo drogami.

Vyhoření

Toto stadium je samo vyhoření. Neřešení předchozích stadií/příznaků rychle může vést ke kritickým úrovním vyčerpání, které znesnadní zvládnutí pracovních požadavků. Neustálý pocit selhání a bezmoci nakonec vede k pocitu zoufalství a deziluze. Nevidíte „výstup“ z okolností a stáváte se lhostejnými ke své práci.

Fyzické příznaky se mohou přidat a dále zesílit. Kromě toho, že jste neustále unavení, máte trvalé zažívací problémy, chronické bolesti hlavy, můžete také zaznamenat změny chování. V této fázi lze vyslovit rozvinutý pocit pochybností o sobě a pesimistický pohled na svou práci a život.

Chronické vyhoření

To je, když se nestíháte vzpamatovat ze syndromu vyhoření a stav a příznaky se stanou součástí vašeho života. Pokusy vrátit se do normálu jsou náročnější než kdy předtím. Kromě ovlivnění vaší kariéry se může odrazit v mnoha aspektech vašeho života, včetně osobních vztahů. Můžete ztratit radost ze svých koníčků, které jste kdysi milovali, a možná se vám nebude chtít nic dělat. Vždy se můžete cítit smutní a depresivní. V tomto okamžiku možná budete potřebovat pomoc zvenčí, abyste překonali symptomy vyhoření a nastartovali cestu zotavení.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8834764/ - celý článek






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
139 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat