Šedých rozvodů strmě přibývá

19.07.2023 | Vztahy

Dříve, když byl rozvod méně společensky přijatelný a často finančně neproveditelný kvůli domácnostem s jedním příjmem, se pár obvykle dohodl, že nemá smysl ve vyšším věku vztah ukončovat, proto společný život tak nějak „doklepal“. To se v posledních letech změnilo. Proč „šedých rozvodů“ přibývá?

Současné údaje dokazují (1), že lidé, kterým je 50 a více let, ukončují svá manželství více než dvojnásobnou rychlostí než v 90. letech, což lze přičíst společenským změnám. Na rozdíl od minulých desetiletí mají lidé více svobody a nezávislosti. Jejich myšlení se posunulo směrem k upřednostňování osobního štěstí a jednotlivci jsou více nakloněni tomu, aby ze svých nešťastných manželství formálně odstoupili. Roli ovšem hraje i dlouhá životnost. Čím déle lidé žijí, tím více mají příležitostí k životním změnám.

Skutečně to chci?

Pokud se rozhlédnete okolo sebe, pravděpodobně zjistíte, že rozvodovým řízením nedávno prošel i váš kolega, soused nebo příbuzný. I ten se pravděpodobně sám sebe ptal, zda je osoba, se kterou žije přes 20 let, ta pravá. Stejně jako skladník Milan. „Je mi skoro 60 a se ženou jsem byl necelých 30 let,“ vypráví.

„V poslední době jsme jen seděli u televize a neměli si co říct. Vyčítala mi, že trávím čas v dílně nebo se jedu projet na motorce. O intimním životě ani nemluvím. Nepamatuji, že by mě žena vzala za ruku nebo jen tak pohladila. Měl jsem toho dost. Chci ještě žít, nejen přežívat,“ krčí rameny s tím, že děti již mají odrostlé, takže nebyl důvod vztah udržovat. Pár prodal dům a nyní již každý bydlí se svém bytě. Koneckonců, muži i ženy se s přibývajícím věkem méně bojí být sami a jsou méně závislí na tom, aby se o ně manželé postarali. Možná, že k nim patříte i vy.

Co zvážit, uvažujete-li o šedém rozvodu?

Jestli si myslíte, že vašemu manželství skutečně odzvonilo, nejprve si promluvte se svým právníkem a zjistěte, jaké máte možnosti. V případě, že i vy i partner podepíšete rozvodové papíry, berte to tak, že šedý rozvod sice představuje konec manželství, ale také příležitost začít znovu. Zaměřte se na své koníčky a vzdělávejte se, pokud po tom už nějakou dobu toužíte. To vám pomůže posílit pocit sebeúcty a naplnění.

Zdroje: (1) www.pewresearch.org/short-reads/2017/03/09/led-by-baby-boomers-divorce-rates-climb-for-americas-50-population/, názor dotazovaného páru, názor autora







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 26.4.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat