Péče o nemocného partnera je ve všech směrech náročná

Pro jednoho obyčejná rýma, pro druhého důvod k návštěvě pohotovosti. Asi není těžké uhodnout, že se druhý případ týká našich milovaných mužů, že? Jenže oni nereagují přehnaně, jejich tělo nachlazení opravdu válcuje.

Vtipy o velmi závažné mužské rýmičce zná asi každá žena. Na jednu stranu jsou úsměvné, ale praxe v podobě jejího léčení už tak humorná není. Když vás takto „na smrt“ nemocný partner několikrát za hodinu žádá o uvaření čaje a změření teploty, jistě si vybavíte okamžik, kdy jste s chřipkou zvládala běžné nákupy potravin, domácí práce i péči o děti. Ale on? Má jen ucpaný nos, škrábe ho v krku a pomalu sepisuje závěť se slovy, že se nedožije rána. Přesně v těchto situacích člověka napadá, jak to s tím silnějším pohlavím vlastně je, protože jakmile ho skolí rýma, vyžaduje stejnou péči jako batole. Žerty ale stranou, váš milý vážně trpí!

Není imunita jako imunita

Boje proti zesměšňování pánské nemocnosti se chopil kanadský lékař Kyle Sue, který přiznává, že i on sám byl mnohokrát nařčen z přehnaných reakcí. „Domnívám se, když jde o běžné virové infekce dýchacích cest i chřipku, je tohle celé o slabší imunitní odpovědi mužů. Proto mají horší a déle trvající příznaky, a je u nich větší pravděpodobnost, že budou hospitalizováni,“ vysvětluje výsledek svého vlastního bádání jmenovaný zdravotník (1). A zdá se, že uhodil pomyslný hřebíček na hlavičku.

Testosteron jako nepřítel?

Slova tohoto odborníka totiž potvrzují i závěry studie (2) zveřejněné v magazínu British Medical Journal. Ty si slabší imunitní reakce spojují s hormonem testosteronem. Právě on prý obranyschopnost jednoduše utlumí. Jde-li o ženy a o to, že choroby zvládají mnohem lépe, je to údajně způsobeno jejich pohlavními hormony, co imunitu naopak posilují. A díky nim se také uzdraví výrazně rychleji. Takže potvrzeno, váš partner rozhodně není hypochondr, je mu opravdu ouvej.

Zdroje: (1) www.theguardian.com/lifeandstyle/2017/dec/11/stop-accusing-men-of-overreacting-man-flu-really-does-exist-claims-doctor, (2) www.bmj.com/content/359/bmj.j5560






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:57
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:33

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat