Intimní anorexie v reálném životě

19.01.2024 | Vztahy

Ničí vše, co je spojené s láskou, často o ní nemusíte vědět a je fenoménem dnešní doby. Možná, že intimní anorexie ohrožuje i váš vztah. Jak ji poznáte?

Tak pochopitelně, že sex nemusíte mít několikrát denně, ale co když na něj nedojde ani jednou za několik týdnů či měsíců? Pokud s partnerem připomínáte bratra a sestru, kteří sice žijí vedle sebe, ale ne spolu, možná, že jste se stali obětí intimní anorexie. Tento pojem zavedl psycholog Douglas Weiss, který intimní anorexii popisuje jako duševní chorobu, při níž člověk odmítá jakoukoli duchovní, emocionální nebo sexuální intimitu.

V překladu řečeno, intimní anorektik trpí nízkým zájmem o sex, vyhýbá se důvěrnostem i masturbaci, odmítá projevy lásky, nepotřebuje slyšet nic hezkého a vadí mu dotyky i milá gesta. Když už na sex přistoupí, nedělá mu radost, rychle splní svůj „úkol“ a jde si po svých. Proč je jako psí čumák?

Důvody, proč lidé o intimitu nestojí

Říká se, že za intimní anorexii může dnešní uspěchaná doba plná povinností, stresu a anonymity. Lidé mnoho času tráví na sociálních sítích a než aby se zajímali o to, co se děje doma, klábosí s přáteli na Instagramu, večer sledují televizi a neumí se bavit bez toho, aby odložili telefon. Komunikace s partnerem je v reálném světě bídná až nemožná. Intimní anorexie ovšem souvisí i s potížemi ve vztahu k rodiči opačného pohlaví a sexuálním zneužíváním.

Jak intimní anorexii opravit?

Napravit něco, co se táhne dlouhá léta, a navíc to má silné kořeny, není jednoduché. Nejprve je nutné pochopit, že sex a fyzická intimita není jedno a totéž. Ať už je anorektikem kdokoli z páru, otevřenost je nesmírně důležitá. Partneři by se měli bavit o tom, co dělali celý den, jak se měli a po čem touží. Pomoci by také mohlo společné trávení volného času při nějaké aktivní činnosti (taneční kurzy, cestování a podobně).

Společné zájmy a koníčky postupně otevírají dveře k něčemu dalšímu, kupříkladu romantice a hlazení, které spouští produkci oxytocinu, hormonu, jež snižuje stres a úzkost a přispívá k emocionální pohodě obou partnerů. Ale to není vše.

Budujte důvěru a buďte ohleduplní

Sebe i protějšek chvalte a občas se trochu spusťte – spontánnost je klíčem. Plánujte překvapení, zkoušejte nové věci a neuzavírejte se do sebe. Pokud se vám zdá, že zvýšení fyzické intimity ve vztahu je nad vaše síly, zvažte vyhledání odborné pomoci. Zkušený profesionál vám pomůže porozumět vzorcům vašeho chování i chování vašeho partnera a vybaví vás těmi správnými nástroji.

Zdroje: www.healthline.com/health/relationships/intimacy-anorexia, www.intimacyanorexia.com/intimacy-anorexia-characteristics-2/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat