Generace Z vnímá vztah úplně jinak

Generace Z je krizí prolezlá generace. Touží spíše po finančním zabezpečení – a dokonce ho při seznamování staví nad lásku. Opravdu ale už netouží po vztazích?

Zatímco dříve byl svět online seznamování zcela novým světem, ve kterém se lidé chtěli dokonale prezentovat, nyní se stal součástí každodenního života. Pro lidi ve věku 18 až 25 let, a tedy pro 50 procent všech uživatelů Tinderu, je nyní v popředí pouze jedna věc: autenticita. Místo aby hráli hry, vysílali falešné signály a byli záměrně vzácní, a proto údajně zajímavější – což bylo mezi mileniály (1980 až 1996) ve stejném věku považováno za normální – jde jim o upřímnost a otevřenost a o to, být sami sebou (1). A kdo to nepřijme, má prostě smůlu.

Vztahy vypadají jinak

Toto chování může vést k tomu, že Gen Z vstupuje do vztahů méně často – ale ty, které nakonec vzniknou, trvají déle. Osobní rozvoj, emocionální pohoda a jasná komunikace ve vztazích jsou pro generaci Z prioritami, jejichž výsledkem jsou pevnější a zdravější manželství. O manželství se však zajímají méně než předchozí generace a raději by se soustředili na plnohodnotný život. A to je další důležitý bod. Protože předpoklad, že generace Z nemá zájem o vztahy, je omyl. 

Nejde tedy o to, že by dnešní mladí netoužili po vztahu, ale změnila se jeho definice. Manželství už není prioritou a kladou menší důraz na „závazek“ v tradičním slova smyslu a vztahy definují různými způsoby – od monogamie přes polyamorii až po situační vztahy.

Ne lepší polovina, ale o to větší štěstí

Samozřejmě, že ani Gen Z nedělá všechno správně (kdo ano?), stále se tu a tam objevují problémy, pokud jde o upřímnost a komunikaci, a určitě se najdou někteří lidé, kteří mají potíže s navazováním vztahů. Zároveň je ale také mnoho mladých lidí, kteří se vědomě rozhodnou nemít vztah nebo si prostě dají na čas, než s někým oficiálně vztah navážou a otevřeně to sdělí. 

A to je dobře – protože soustředit se na sebe, své potřeby a duševní zdraví a očekávat totéž od potenciálního partnera nemá nic společného s neschopností mít vztah. Svědčí to jen o tom, že mladí singles nehledají svoji lepší polovičku, ale člověka, který je sám sebou a se kterým mohou být sami sebou i oni.

Nakonec je to přesně ten správný způsob, jak najít štěstí, ne? Renesanci randění Generace Z bychom měli přijmout s otevřenou náručí všichni a vytvořit svět lásky a spojení, na který můžeme být hrdí. Potřebujeme jen trochu více tolerance a otevřenosti – ze všech generací.

Zdroj: (1) www.mashable.com/article/tinder-financial-times-gen-z-decline, názor autora






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat