Kolik přátel stačí člověku ke štěstí

„Jen pár přátel stačí mít, co uměj za to vzít“. Text téhle notoricky známé písně známe všichni. Jak ale tenhle neurčitý počet definovat, aby to k naší životní spokojenosti přispělo co nejvíce?

Říká se, že opravdový přítel je ten, kdo první přichází, když celý svět odešel. A má to něco do sebe! Přátelství však není klíčové jen pro boj s osamělostí, přináší totiž i radost a štěstí, přičemž snižuje stres, a naopak zvyšuje sebevědomí (1). Záleží na tom, kolik kamarádů máme?

Méně je více?

Podle studie (2) zveřejněné v magazínu Adultspan Journal hlásí vyšší životní spokojenost ti, kteří mají určitou skupinu přátelských vztahů. Jenže co si budeme vykládat, ne každá osoba v naší blízkosti se může kvalifikovat jako ta blízká. „Máme jen omezený čas a energii na udržování blízkých přátelství,“ připomíná to, co sami víme, americká psycholožka Irene S. Levine (2), se kterou do puntíku souhlasí i americký vědec a sociolog Robin Dunbar. Jeho vlastní výzkum (3) prokázal, že průměrný člověk má jen tři až pět opravdových přátel, za které dá ruku do ohně. To jsou ty spřízněné duše, které v časech dobrých i zlých poskytují upřímnou podporu a neotáčí se zády, když je potřeba. Na stranu druhou se ukazuje, že neméně důležité jsou i okolní slabší vazby.

Každá komunikace se počítá!

S kolika lidmi sdílíte svůj život a nebojíte se jim prozradit nějaké detaily ze soukromí? Možná to nevypadá, ale může jich být bezmála 30. Spadají k nim sousedé, kolegové, spolužáci i známí, což je dle závěrů psychologického průzkumu (4) publikovaném v magazínu American Journal of Sociology naprosto v pořádku. „Mít takový okruh pomáhá jedinci uspokojit různé potřeby a poskytuje mu záchrannou síť, když se ztrácejí hluboká a smysluplná přátelství,“ vysvětluje situaci jmenovaná psycholožka Irene S. Levine s tím, že tyto nahodilé vztahy mohou přinést nové perspektivy.

Zdroje: (1) www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/friendships/art-20044860, (2) www.everydayhealth.com/emotional-health/is-there-a-right-number-of-friends-to-have/, (3) www.royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rspa.2020.0446, (4) www.cse.wustl.edu/~m.neumann/fl2017/cse316/materials/strength_of_weak_ties.pdf







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat