Internet podporuje osamělost

Jsme neustále online a můžeme komunikovat s ostatními lidmi kdykoli a kdekoli. Každý se může na internetu zúčastnit diskusí, zveřejnit svůj názor nebo hodnotit obsah. Přesto narůstá pocit osamělosti – zejména u mladé generace, která intenzivně internet využívá. Proč tomu tak je?

Existuje řada problémů, které vedou k osamělosti. Zranitelnější jsou ti, kteří jsou na tom finančně hůře, trpí traumatickými zážitky, duševními chorobami nebo diskriminací a nemají blízké přátele. A lidé, kteří tráví poměrně dlouhou dobu na internetu, jsou častěji osamělí než ostatní. Není divu: Na internetu nejsou žádná objetí, ale najdete tam nenávistné zprávy a obsah, se kterými se v reálném světě jen zřídka setkáte v tak necenzurované podobě. Pokud jde používání internetu do extrémů, nazývá se to závislost – i když často není jasné, zda je osamělost způsobena závislostí, nebo je závislost způsobena osamělostí.

Někdy je méně více

Zejména na sociálních sítích má mnoho lidí stovky či tisíce sledujících a přátel. Komunikujeme a účastníme se každý den. I když se mohou rozvinout i internetová přátelství, jsou méně intimní a podporující. Přátelství s nejvyšší kvalitou jsou ta, která fungují v kombinaci offline a online komunikace. A takových přátel má každý jen pár. Pandemie coronaviru jasně ukázala, že je dobré být online, ale nemůže to plně nahradit osobní interakci s blízkým člověkem.

Jsme díky internetu osamělí?

Na tuto otázku nelze zcela odpovědět. Jedna věc je ale jasná: pokud trávíte příliš času online, zvyšujete riziko, že se budete cítit sami. A i když to tak z mnoha upozornění, žádostí o přátelství, zpráv, lajků a komentářů nevypadá, jedno lze říct s jistotou – internet nám cítit se méně osamělí nepomůže.

Cítíte se osamělí? Máme pro vás 3 rady!

Využijte příležitosti, které vám váš smartphone nabízí, a oslovte staré přátele nebo se spojte s dalšími lidmi, kteří sdílejí vaše zájmy. Rozhovor pomáhá a třeba se i najde někdo, kdo by chtěl něco dělat. 

Najděte si koníčka nebo se přidejte do klubu nebo skupiny. Zde můžete dělat novou aktivitu a setkávat se s lidmi.

Využijte nabídky pomoci! Vyhledat pomoc není nic, za co byste se měli stydět. Naopak, ukazuje vaši odvahu. 

Zdroj: názory autora






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28
15 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:20
26 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:17

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat