Nastavte si ve vztahu zdravé hranice

Nemusíte se bát, že by vás nastavení hranic ve vztazích rozdělilo – naopak vytvoří ještě větší blízkost. Jak to udělat?

Když přemýšlíme o nastavení hranic, nejprve si tento pojem spojíme s něčím negativním. Hranice ve vztazích ale nejsou ultimátem, které dáváme partnerovi, ale spíše dialogem o vztahu. Jde o vzájemné vyjádření potřeb a přání.

Proč potřebujeme ve vztazích hranice?

Ať už v přátelství nebo ve vztahu, zdravé hranice jsou důležité pro vztah, ve kterém se všichni zúčastnění mají cítit respektováni. Ale zvláště v romantických vztazích máme tendenci toto ukládání hranic zanedbávat. Protože láska ve skutečnosti neznamená svobodu a neomezenost. Pokud chceme najít pravou lásku, musí existovat limity. Jinak ztrácíme sami sebe, cítíme se nespravedlivě a trpíme. Zní to rozporuplně, ale hranicemi nevytváříme odstup, ale ještě větší blízkost.

Proč je pro nás obtížné stanovit hranice?

Zkušenosti z raného dětství mohou bránit našemu sociálnímu a emocionálnímu rozvoji. Pokud jsme například v dětství měli pocit, že musíme udělat vše, co je v našich silách, abychom potěšili své rodiče, abychom získali jejich pozornost, často si tyto vzorce chování neseme s sebou do našich romantických vztahů. Můžeme se zaplést do věcí, které nám nejsou příjemné, jen abychom toho druhého nezklamali. Bez hranic ztrácíme sami sebe. Věříme každému obvinění, stydíme se a už si nevěříme. Zní to jako pravá láska? Naštěstí v sobě máme dost síly na to, abychom se svých vzorců chování zbavili. Je důležité pochopit, že v zásadě to není náš protějšek, kdo překračuje hranice, ale že my dovolujeme překračovat své vlastní hranice. 

Rozpoznejte své potřeby a pocity

Jak se cítíte, když nemáte žádné hranice? Jste zranění, smutní nebo naštvaní, když někdo vaše hranice překročí? Zapište si tyto pocity a přemýšlejte, zda je vyvolává nějaká podobná situace z minulosti. Pamatujte ale, že není důvod obviňovat sebe nebo někoho jiného. Všichni jsme lidé, kteří dělají chyby, protože ve většině případů nic lepšího neznáme. O to důležitější je reflektovat sami sebe a chovat se k ostatním s respektem.

Vytvořte si zdravé hranice

Kdybyste mohli vytvořit novou hranici, jak by vypadala? Jak byste se cítili, kdyby tuto nová hranici nikdo nepřekročil? Vždy můžete začít v malém tím, že vymyslíte jedinou věc, která by se dala změnit, a začněte ji realizovat.

Mluvte s ostatními o svých hranicích

Promluvte si s ostatními o této hranici a o tom, proč je pro vás tak důležitá. Buďte upřímní a přímí a neobviňujte druhé, jde o budování důvěry. Tuto hranici můžete také použít k vysvětlení svého příběhu. To vytváří blízkost a důvěru. Všimněte si, že ne každý bude reagovat na vaši potřebu nastavit tuto hranici. Někteří lidé ještě nejsou tak pokročilí jako vy. Respektujte to, dejte jim čas a opusťte je, pokud vaše hranice nebudou chtít uznat ani potom.

Stanovení zdravých hranic vyžaduje čas

Vypořádat se sami se sebou, rozpoznat vzorce chování a uvědomit si, že někteří lidé nejsou v této fázi našeho života těmi správnými společníky, dá vždycky hodně práce. Někdy můžete dosáhnout bodu, kdy je snazší se vzdát. Ale všechna tato práce se vyplatí. Čím více času trávíte sami se sebou a svými potřebami, tím je pravděpodobnější, že přitáhnete lidi, kteří vás milují. Ne navzdory svým omezením, ale kvůli nim. 

Nakonec to nejsou naše hranice, co nás obírá o svobodu. Jsou to hranice, které nás osvobozují. Osvobodit se od všech omezení, která se nám naše prostředí tak často snaží uložit.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7371200/, názory autora






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
8 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat