Rozpoznejte včas toxické přátelství

Mohou to být nenápadné signály, ale pokud je nerozpoznáte včas a neučiníte jim přítrž, toxické přátelství vám začne pořádně zasahovat do soukromí i každodenní reality.

Přátelé dělají život smysluplnějším, protože poskytují emocionální podporu a zmírňují pocity osamělosti. Udržování těchto sociálních vazeb dokonce zvyšuje šance na dlouhověkost, a naopak snižuje riziko duševních i fyzických obtíží, a to včetně deprese nebo arteriální hypertenze (1). Jsou ale přátelství, která vůbec nemusí mít tak pozitivní účinek. Ta toxická jsou toho důkazem!

Když je víc škody než užitku

„Pravděpodobně jste tyto škodlivé vztahy mockrát viděli v televizních filmech a seriálech. Bývá snadné kritizovat je na obrazovce, ale rozpoznat varovné signály ve svém vlastním životě už tak jednoduché není,“ potvrzuje americká licencovaná terapeutka a koučka Karina Aybar-Jacobs (2). Pojďme si pro všechny případy shrnout, jak se toxický kamarád projevuje. Možná vám to bude znít povědomě!

Nerespektování hranic jako první znamení

Už asi třikrát jste mu zopakovali, že čas na kávu opravdu nemáte, protože musíte vyřešit spoustu věcí. Házení hrachu na zeď by ale asi mělo větší efekt. „I když dáváte jasně najevo své závazky, daný člověk stále vyžaduje vaši dostupnost a vyvolává tak ve vás pocity viny,“ popisuje jmenovaná odbornice. Co dalšího ho prozradí?

Hodnoty jdou stranou

„Toxický přítel se vás manipulativně snaží donutit udělat něco, co se vymyká vašemu charakteru. Může to být pití alkoholu nebo randění s někým, s kým byste normálně nikdy nechodili. Vždycky si najde způsob, jak vaše hodnoty a hranice úplně minimalizovat,“ vysvětluje koučka Karina Aybar-Jacobs. K tomu si připočtěme fakt, že se jen málokdy omluví, odmítá nést odpovědnost za své chování a požaduje vaši plnou pozornost i tehdy, když procházíte extrémně těžkým obdobím.

Zhodnoťte pro a proti

„Buďte k sobě upřímní. Pokud máte pocit, že se tenhle vztah dostal do bodu, v němž zpochybňujete vlastní identitu a cítíte se naprosto vyčerpaní, je čas z takového přátelství odejít,“ radí uvedená terapeutka. Koneckonců, jde hlavně a primárně o vaše dobro!

Zdroje: (1) www.apa.org/monitor/2023/06/cover-story-science-friendship, (2) www.today.com/health/behavior/toxic-friendship-warning-signs-rcna16665






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:08
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 8:38
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat