Zajímavosti o filmu Nekonečný příběh

29.12.2021 | Zábava

Filmová adaptace fantasy románu německého spisovatele Michaela Endeho z roku 1979 „Nekonečný příběh“ byla uvedena v roce 1984, a již tehdy vzbudila obrovskou lavinu různorodých reakcí.

Odborníci se dodnes nemohou shodnout, zda se jedná pohádku či fantasy, a zda je příběh vůbec vhodný pro děti. To však nezabránilo tomu, aby se kouzelný dobrodružný příběh Wolfganga Petersena stal kultovní klasikou.

Do té doby nejnákladnější film v historii

V době svého uvedení byl „Nekonečný příběh“ nejdražší filmovou produkcí v historii německé kinematografie. S cenou kolem 27 milionů dolarů předčil i film Das Boot z roku 1981 (rovněž práce režiséra Wolfganga Petersena). Naštěstí pro Petersena a studio se „ The NeverEnding Story“ podařilo celosvětově vydělat přibližně 100 milionů dolarů, tudíž se investice vyplatila.

Autor knihy se s filmem neztotožnil

Přestože autor knižní verze Nekonečného příběhu, Michael Ende, na scénáři spolupracoval s Petersenem, výsledkem filmařské práce byl nakonec zděšen a snažil se soudně zabránit distribuci snímku, pokud nevystřihnou scény, které nejvíce odporují poselství jeho knihy. Po uvedení filmu v Německu Ende zorganizoval tiskovou konferenci, kde o filmu hovořil jako o „revoltujícím filmu“ a požadoval odstranění svého jména z úvodních titulků. Tvrdil, že tvůrci filmu knihu vůbec nepochopili.

Ze všeho nejvíce Endeho rozhořčily prsaté, laserem střílející sochy Sfingy, které Atreyu ve filmu potkává. "Sfingy jsou rozhodně jednou z největších trapasů filmu," řekl Ende. "Jsou to striptérky s naditými prsy, které si jen tak trůní někde v poušti."

Jak probíhalo natáčení s mladými herci

Když se režiséra speciálních efektů Briana Johnsona v rozhovoru pro SciFiNow zeptali na práci s tak mladým obsazením, prohlásil: „Barret Oliver (Bastian) byl absolutní klenot, dokázal zahrát naprosto všechno a bez problémů, byl opravdu skvělý! Tami Stronach (dětská císařovna) byla taky v pohodě“... „Ovšem, Noah Hathaway (Atreyu ), upřímně řečeno,  byl trochu osina v zadku. Pro Wolfganga bylo velmi těžké z něj něco dostat.“

Wolfgang Petersen byl perfekcionista

Každá mince má dvě strany, a u dojmů z natáčení je tomu zrovna tak. Noah Hathaway si totiž věci pamatuje trochu jinak. V rozhovoru (pro The News Tribune) z roku 2015 herec, kterému je nyní 47 let, říká, že Petersen byl perfekcionista, který někdy potřeboval až 40 záběrů, než se spokojil s jedinou scénou. „Z tříměsíčního natáčení se tak stal rok,“ řekl Hathaway, který poznamenal, že natáčení dvou ikonických scén – Artaxova smrt v Bažině smutku a představení obří želvy Morly – trvalo dva měsíce práce.

Při natáčení byl Noah Hathaway navíc dvakrát zraněn. Nejprve spadl z koně, který na něj následně ještě stoupnul. Při natáčení v bažině se mu pak zase pro změnu zachytila noha do eskalátoru a byl tak stažen pod vodu. Když se vynořil byl v bezvědomí.

Vycvičit koně k „utonutí“ byl oříšek

Scéna v bažině smutku se točila opravdu velmi dlouho. Důvod? Většinu koní prostě nepřinutíte dobrovolně vkročit do hlubokých kaluží bahna... Dvěma trenérům proto trvalo celých sedm týdnů, než naučili koně hrajícího Artaxe stát klidně na hydraulické plošině s bahnem až po bradu, aniž by se pokusil plavat nebo utéct.

Falco je drak stěstí, nikoli pes

Obličej 13 metrů dlouhého „draka štěstí“ vypadá hodně jako psí, avšak podle zdrojových materiálů je jakákoli jeho příbuznost se psem vyloučena. Pro účely natáčení bylo vyrobeno více modelů, jeden z nich, postavený Giuseppem Tortorou, měl rámy z letecké konstrukční oceli a samotná hlava vážila téměř 100 kg.

Ve filmu chybějí dvě zásadní knižní scény

Z důvodů omezených možností speciálních efektů v 80. letech musely být odstraněny dvě scény z knihy, které byly původně ve scénáři. Prvním bylo uvedení postavy Falca, během kterého mu Atreyu pomohl uniknout z netvora měnícího tvar známého jako Ygramul the Many. Ve filmu se Falco zničehonic objeví z mraků, když je Atreyu blízko smrti v Bažině smutku, a v další scéně jsou na hoře, kde žijí gnómové Engywook a Urgl.

V další vystřižené scéně byli Falco a Atreyu zachyceni v boji mezi čtyřmi Větrnými obry. Místo toho byla scéna upravena tak, že Atreyu spadne z Falca smeten „Nicotou“ a dopadne na pláž.

Pár šťastlivců má na kůži tetování od samotného Atreye

Poté, co natočil několik dalších filmů, pověsil Noah Hathaway herectví na hřebíček a vyzkoušel několik dalších profesí, včetně trenéra bojových umění a profesi tatéra, která ho tak trochu vrátila do minulosti spojené s Nekonečným příběhem. O tetování s motivem Aurynu (talismanu) jeho rukou, byl totiž obrovský zájem. Kdo by taky nechtěl tematické tetování z Nekonečného příběhu provedené samotným Atreyem, že? 

Zdroje: mentalfloss.com, kinobox.cz







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat