Měření psího IQ je zábava pro vás i vašeho miláčka

Pět jednoduchých úkolů, za jejichž splnění váš pes obdrží nejen pamlsek, ale i body. Po jejich sečtení budete vědět, zda doma máte chlupatého génia!

Jsou psí plemena, která jsou prokazatelně chytřejší než jiná (1). Chcete jen tak ze zvědavosti vědět, jak si stojí váš chlupatý parťák? Není těžké to zjistit. Připravte pár pamlsků a pojďte se vrhnout na zábavné testování! Jedinečný bodový systém na měření psí inteligence vymyslel kanadský zvířecí trenér a sociolog Stanley Coren, který ho na internetu zveřejnil už před pár lety (2). Tento expert se domnívá, že jednoduchý test složený z pěti úkolů majitelům o jejich mazlíčkovi mnoho napoví. Jaký je ten první?

Deka je vržena

Použijte deku nebo větší ručník – nějaký vhodný jistě najdete. Ať už to bude jedno či druhé, cílem této hry je přehodit látku přes psa a stopovat, za jak dlouho z ní nalezne únikovou cestu a zcela ji shodí. Pokud se mu to povede za 15 sekund a méně, získává tři body. V případě 30 sekund jsou to dva body a jeden bod za jakýkoli delší čas. Deku budete potřebovat i na druhou část testování. Položte ji na zem a dejte pod ní zmíněný pamlsek. Jakmile ho chlupáč ukořistí, má vyhráno. Udělování bodů s kontrolou času je stejné jako v předchozím případě.

Něco jako skořápky

Třetí úkol je zaměřen na paměť. Vezměte tři prázdné šálky, otočte je dnem vzhůru a pod jeden položte třeba piškot, ale tak, aby to zvíře jasně vidělo. Následně nakrátko odveďte jeho pozornost a poté ho přimějte, aby dobrotu našlo. Za její odhalení na první pokus jsou tři body, na druhý pokus dva body a na třetí jeden bod. Čtvrté cvičení má odhalit schopnost řešení problémů a opět se bude odvíjet od získání něčeho k snědku. Laskominu umístěte pod nízký nábytek, pod který se vejde tlapka. Pokud ji mazlík „vyškrábne“ za méně než minutu, a pouze nohou, odměňte ho třemi body. Jeden bod mu strhněte za použití čumáku. Jestli se pes raději vzdá, náleží mu jeden bod.

Blížíte se do finále!

Poslední část vyžaduje větší krabici. Ukažte svému psovi pamlsek skrz odhalené okno v kartonové barikádě, která je příliš vysoká na to, aby ji přeskočil. Získá-li svačinku do půl minuty, má tři body. Za úlovek nad 30 vteřin jsou body dva. Pokud pes bariéru prorazí, aniž by se snažil o jiné řešení, má bod jeden. Jaký je výsledek? 13 až 15 bodů značí, že vlastníte psího génia. Rozmezí 9 až 12 dokazuje jeho bystrou mysl. Celkové hodnocení mezi 5 až 8 body ukazuje na jeho inteligenční potenciál. Má-li méně než 4 body, asi nebude nejchytřejší, ale co na tom – na lásce k němu to přece nic nemění!

Zdroje: (1) www.nature.com/articles/s41598-022-26991-5#Sec28, (2) www.mirror.co.uk/news/weird-news/whats-your-dogs-iq-fun-31910649






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
14 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat