Zrodil se nástupce Agathy Christie?

23.02.2015 | Zábava

Královna kriminálních románů Agatha Christie je považována za nepřekonatelnou autorku detektivek i desítky let po své smrti. Není spisovatel, který by se nechtěl alespoň přiblížit jejímu neopakovatelnému stylu a není milovník detektivní literatury, který by každou novou detektivku právě s Agathou nesrovnával. Jejím dílům zkrátka není rovno. Nebo je?

Druhý román z pera Roberta Galbraitha vzal kritikům dech

Že jste ještě o Robertu Galbraithovi neslyšela? A co takhle J. K. Rowlingová? To už vám něco říká, že? Známá autorka ságy o mladém čaroději Harry Potterovi se toužila vymanit ze škatulky „spisovatelky pro děti“ a pod pseudonymem Robert Galbraith v roce 2013 vydala kriminální román Volání kukačky (v češtině kniha vyšla v roce 2014), který sklidil celosvětový ohlas.

Ale byla to až druhá kniha vydaná pod stejným pseudonymem, která kritikům vyrazila dech. Ve Volání kukačky nám autor/ka představil/a veterána z Afganistánu Cormorana Strika, který je hlavní postavou také nové knihy Hedvábník. Zatímco v prvním románu řešil detektiv Cormoran Strike smrt slavné modelky, v Hedvábníkovi vyšetřuje zmizení slavného spisovatele.

Přestože sklidil první případ Cormorana Strika velký ohlas, nad Hedvábníkem jim teprve spadla čelist. Britský list The Guardian srovnal atmosféru románu a celkový styl se samotnou Agathou Christie a není se čemu divit – atmosféra by se dala krájet, výslechy podezřelých pomalu budují napětí a do poslední chvíle netušíte, jak to všechno dopadne.

Hedvábník: Dočkají se i čeští čtenáři?

Robert Galbraith alias J. K. Rowlingová vás v Hedvábníkovi nechá nahlédnout pod pokličku literárního průmyslu. A ukáže vám, jak může známý spisovatel dopadnout, když napíše knihu, která nikdy neměla spatřit světlo světa? Ale nemyslete si – ať už během čtení dojdete k jakémukoliv závěru, rozhodně to dopadne jinak. Nevyzpytatelnost a příjemné plynutí příběhu jsou hlavní atributy, které kritiku okouzlily. J. K. Rowlingová je zkrátka vypravěčka, jak se patří.

Pokud se Hedvábníka také už nemůžete dočkat, máme pro vás skvělou zprávu. Český překlad (o který se postaral Ladislav Šenkyřík) vychází 19. února!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat