Energické lamy z Hradce

06.03.2015 | Zábava

V Hradci nad Moravicí je stádo lam, které by se na první pohled mohlo zdát zcela obyčejné. Tyto lamy však patří firmě LAMA energy a nejsou jen tak obyčejné!

V hradeckém stádečku je pět lam rodu Alpaka, které patří do čeledi velbloudovitých, ač na nich žádný hrb nenajdete. Pro tento druh je typická zvláštní kymácivá chůze, mimochod, která spočívá v současném zvedání obou levých i pravých končetin.

Majitelé mají všechny své lamy ve stádu pojmenované. Nejstarší, uhlově černá šestiletá paní lamička dostala jméno Heduš, dvouletá menší se jmenuje Julča a před necelým rokem do lamí party přibyla nejmladší Megi. Ve stádu se ale nacházejí i lamy s trochu zajímavějšími jmény – Levnýplyn a Levnýproud. Není se čemu divit, když firma LAMA energy se zabývá právě dodávkou energií. Funkce hradeckých lam je tedy jasná. Ohrada s nimi slouží jako upozornění a navigace pro kolemjdoucí, kteří hledají sídlo firmy a zároveň jsou lamičky příjemným zpestřením na každé procházce.

Ač lamy původně pocházejí z Peru a jsou tedy zvyklé žít v horách, kde panují drsné klimatické podmínky, v průběhu let byly plně domestikovány a nyní je jejich chov běžný i v ohradách na našem území. Nejčastěji jsou chovány díky jejich velmi kvalitní vlně, která by se dala přirovnat k jemnému prachovému peří, ale málokdo ví, že se často používají i při psychoterapiích, podobně jako psi či koně. Lamy jsou zvyklé na lidi a umí poznat například své ošetřovatele, kteří se jim pravidelně starají o zuby a kopýtka, ale na nepřítele také umějí zaútočit svým dobře zamířeným plivancem.

Lamy v Hradci ale snad ani žádné nepřátele nemají. Majitelé o ně dobře pečují a dopřávají jim volnost ve výběhu i možnost úkrytu před nepříznivým počasím ve společné stáji. Jak se lamám u firmy LAMA energy žije si ostatně můžete přečíst na jejich blogu, který si dokonce samy píší! Živí se trávou, které spasou i několik kilogramů denně, senem a na přilepšenou dostávají granule, jablíčka nebo tvrdý chléb. Svou potravu si pořádně přežvýkávají, prakticky v polospánku. Takže kdybyste se na náhodou přijeli do Hradce nad Moravicí podívat, stejně jako jezdí třeba děti z SOS dětských vesniček, nikdy lamu nerušte u jídla a počkejte si, až se přijde sama ze zvědavosti seznámit.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat