Po 38 letech bude na Vánoce úplněk!

Po osmatřiceti letech bude narození Ježíška osvětlovat bílý kotouč Měsíce. V noci z 24. na 25. prosince totiž bude na nebi patrný úplněk. Celý ozářený satelit Země je během Vánoc poměrně vzácný. Na další si počkáme až do Božího hodu vánočního v roce 2034.

A naposledy něco takového tedy lidé zažili v roce 1977. Letos bude úplněk dosahovat svého maxima kolem čtvrté hodiny ranní 25. prosince.

Lidé považují úplněk od pravěku za magický den. A to jednoduše proto, že tato fáze Měsíce silně působí na přírodu. Ovlivňuje rostliny a živočichy člověka nevyjímaje. Je dokázáno, že během úplňku je silně ovlivněna také psychika. A to pozitivně i negativně. Citlivé osoby hůře spí.

Z hlediska křesťanství nemá úplněk na Boží hod žádný velký význam. A to především proto, že magie úplňku patří spíš k animistickým a pohanským kulturám, které se církev několik staletí snažila z Evropy vytlačit.

Negativním vlivem úplňku na tělo je nejen zadržování vody v těle, ale také mnohem intenzivnější ukládání tuků. A na Vánoce se lidé většinou přejídají a přibírá každý. Takže úplněk tomu všemu nijak neulehčí. Ideální je totiž během něj hladovka. V křesťanství však štědrovečerní večeří končí adventní půst a začínají hody. Moderní konzumní společnost je dovedla k hotovým orgiím obžerství.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:01
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:50
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:53

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat