Pocit hanby. Proč je důležitý?

Pocit zahanbení a ostudy je velmi nepříjemnou emocí, kterou jsme někdy v životě zažili všichni. Proč ji ale evoluce v repertoáru lidské psychiky vytvořila, se zatím moc nevědělo. Podle výzkumů z USA, Indie a Izraele ale zřejmě slouží jako dobrý evoluční mechanismus pro přežití a proti sociální izolaci a emocionální bolesti.

„Funkcí bolesti je ochránit nás před dalším poškozením tkáně. Funkcí zahanbení je ochránit nás před poškozením našich společenských vztahů a motivovat nás k jejich obnovení a nápravě,“ míní evoluční biolog Daniel Sznycer z University of California v Santa Barbaře.

Zhanbení a pocit zostuzení nám brání chovat se nevhodně, brání šíření negativních informací o nás samotných mezi ostatní a minimalizuje účinky poškození, když k něčemu takovému dojde.

„Naši předci žili v malých spolupracujících společenských skupinách, které přežívaly lovem a sběrem. V tomto světě náš život závisí na tom, že si nás druzí váží dost na to, aby nám a našim dětem dali jídlo, pečovali o nás a chránili nás. Čím víc si vás jedinci, s nimiž žijete, váží... tím více se při rozhodování budou ohlížet na váš osobní prospěch. Více vám pomůžou a méně vám ublíží,“ vysvětluje profesor antropologie John Tooby z University of California.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:19
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:42
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:41

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat