Konec italské kuchyně? Vytlačují ji hamburgery!

Ačkoli zdravotníci posledních dvacet let vyzdvihují jídelníček středomořských národů do nebes, neboť je podle nich nejlepším způsobem stravování pro udržení pevného zdraví a dlouhého života, mediteránní národy pomalu adoptují nezdravý západní styl stravování. Podle odborníků jen v Řecku za posledních třicet let klesla konzumace tradiční kuchyně o sedmdesát procent. A to především kvůli masovému turismu a rostoucí oblibě rychlého občerstvení.

Lluis Serra-Majem, šéf Mezinárodní nadace pro středomořský jídelníček tvrdí, že Řecko je na tom nejhůře, ale také Španělsko ve stejném období snížilo konzumaci tradičních pokrmů o padesát procent.

V roce 2010 přitom UNESCO zařadilo jídelníček Chorvatska, Kypru, Řecka, Itálie, Maroka, Španělska a Portugalska na seznam kulturního dědictví.

A přestože se některé slavné osobnosti italské, španělské a francouzské kultury snaží tradiční jídelníček stojící na konzumaci olivového oleje, mořských plodů, ovoce, zeleniny a obilovin podporovat, obyčejní občané těchto zemí velmi rychle přišli na chuť rychlému občerstvení. Dokonce i ve Francii, kde se hamburgerům a laciné pizze vysmívali, dnes mladí konzumují fast food ve velkém. A podobných podniků v turistických oblastech přibývá jednoduše proto, že po něm ostatní národy Evropy prahnou.

Méně než patnáct procent španělské populace jí stále tradiční středomořskou stravu,“ tvrdí Lluis Serra-Majem.

Řekové se ze všech národů Středozemí cpou rychlým občerstvením nejvíce a sedm z deseti dospělých Řeků je obézních. „Jedenáct procent Řeků má diabetes,“ varuje Antonia Trichopoulou z Helénské nadace zdraví.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Sekaná

(1 hlasů)

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat