Hrajete na hudební nástroj? Jste i lepším řidičem

Hra na hudební nástroje velmi prospívá mozku. To vědí psychologové už mnoho desetiletí. Nově však kanadští vědci prokázali, že instrumentalisté mají lepší výsledky nejen v testech inteligence, ale jsou také lepšími řidiči. Jsou totiž vycepováni k velmi přesné pozornosti a předvídání chyb, což má pozitivní vliv na jejich schopnosti při řízení v náročném provozu.

Hudebníci reagují asi o třicet procent rychleji než lidé, kteří neumějí hrát na žádné hudební nástroje. Tvrdí to autoři z Montrealské univerzity.

„Tyto výsledky naznačují, že dlouhodobý trénink hry na hudební nástroj snižuje reakční čas u jednoduchých nehudebních sluchových, dotekových a vícesmyslových podnětů. Reakční čas souvisí s kognitivními funkcemi. Rychlejší reakční čas vám pomůže reagovat včas na něco, když řídíte, kdy je pozornost zaměřená na řízení, nebo při práci, kdy povolání vyžaduje velmi rychlé a pohotové reakce,“ vysvětlil jeden z autorů výzkumu doktor Simon Landry z Montrealu.

Mocná hudba

O tom, jak moc hudba ovlivňuje náš mozek, se ostatně vědci přesvědčují již celá desetiletí. Kromě jiného zjistili, že pomáhá v učení (chystáte-li se na zkoušky, sluchátka na uších a v nich oblíbená muzika dokáže podle rakouských vědců divy), ale také umí tišit bolest. Však ji před časem začaly doporučovat i některé britské lékárny!

Poslech oblíbené hudby může u čtyř z deseti pacientů omezit symptomy chronické bolesti. Nejúčinnější je podle studie, již financoval britský řetězec lékáren Lloyds Pharmacy, popová hudba, následuje klasická a po ní rocková či indie.

Lékárny na mnoha místech Velké Británie teď vybízejí k poslechu oblíbené hudby jako prostředku k relaxaci a zmírnění chronických bolestí. Hudba je přitom nejúčinnější u mladých, ve věku šestnáct až čtyřiadvacet let pomůže utlumit bolest v šestašedesáti procentech případů.

Existuje spousta různých metod, jak zmírnit bolest, nejen pomocí léků, ale také změnou životního stylu, mírným cvičením a relaxací. Hovořili jsme se spoustou lidí, kteří žijí denně s bolestí, zajímalo nás, jak jim může hudba pomoci. A to je také důvod, proč doporučujeme hudbu jako jednu z metod tlumení bolestí v našich poradnách,“ uvedl Andrew Mawhinney ze společnosti Lloyds Pharmacy.






Celkem 9 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
8 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat