Je mi 29 a nechala jsem se sterilizovat. Proč?

05.03.2017 | Zajímavosti

Mladá Slovenka Nela, žijící dlouhodobě v zahraničí, se rozhodla v 29 letech k poměrně netradičnímu zákroku – sterilizaci. Důvod je jednoduchý. Nela totiž ví, že nechce a nikdy nebude chtít děti. Svým rozhodnutím se nijak zvlášť netají. A její okolí ji za to tvrdě odsuzuje.

Má několik let partnera, jsou spolu šťastní, a tak příbuzní i známí čekali spíš, že přijde oznámení o založení rodiny. Jenže mladá žena se rozhodla jinak.

„Nikdy jsem si nedovedla představit, že bych byla matkou, Že by v mém těle rostl jiný člověk, myslím, že bych k dítěti neměla dobrý vztah,“ svěřila se Nela slovenskému zpravodajskému serveru. „Neumím si představit, že bych nesla odpovědnost za život a zdraví jiného člověka, to je podle mě velmi sobecké.“

„Je vážně tak strašné, že chci žít život co nejlépe a vím, že se nechci pokoušet o něco, co je pro mě nepřirozené?“ ptá se Nela. Ostatně jak se sama přesvědčila, ani lékařský svět není na rozhodnutí ženy nezaložit rodinu tak docela připraven. Nela hledala velmi dlouho kliniku, kde by zákrok, po němž nebude moci nikdy otěhotnět, provedli. Nakonec ji našla v New Yorku. A to po 8 letech, kdy se rozhodla, že nikdy nebude matkou.

Jsem, jaká jsem

Svému okolí mladá Slovenka připravila pořádný šok. Musí čelit spoustě urážek a odsudků. Lidé ji považují za sobeckou, poblázněnou, nedospělou, sterilizaci ji vyčítají, nebo ji ujišťují, že jednou bude litovat a bude nešťastná. Z Nelina rozhodnutí nebyl nadšený ani její partner, ačkoli nakonec jej akceptoval.

Přesto mladá žena přiznává, že je možné, že ji přítel opustí. „Jsem na to připravená, ale svého rozhodnutí určitě nelituji. Pokud mě nebude brát takovou, jaká skutečně jsem, tak opravdu nemá cenu, abychom spolu byli,“ říká Nela.

Největší úspěch ženy?

A co vzkazuje všem, kteří ji přesvědčují, jak bude její život bez dětí beze smyslu? „Bude takový, jaký si ho udělám. To, že by jiné ženy měly bez dětí prázdný život, ještě neznamená, že to je i můj případ. Mě život nenudí, mám spoustu aktivit, své přesvědčení i cíle, za nimiž chci jít. Zkrátka pochopte, že já nejsem ta, která chce stát u sporáku, žehlit a přebalovat děti.“

„Žijeme v patriarchálním světě, který nevidí jiné hodnoty, jež může žena vytvářet – jen její mateřství. Jak dlouho ještě budeme považovat za největší úspěch ženy porod dítěte? Proč by mělo být největší touhou všech žen stát se matkou?“ ptá se devětadvacetiletá Nela.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat