Sociální sítě způsobují epidemii osamění

O sociálních sítích jejich tvůrcové rádi hovoří jako o novém způsobu mezilidské komunikace, která pomůže skoncovat se sociální izolací. Ta se v minulosti týkala především starších osob. A přestože některé studie zaměřené právě na ně přišly se závěry, že seniorům tato média mohou pomoci ulevit od sociální izolace, u mladých to neplatí. Ti naopak kvůli sociálním sítím zažívají nebývalou epidemii sociální izolace, která má devastující účinky na jejich životy a fyzické i duševní zdraví.

Sociální izolace je nedostatek pocitu sounáležitosti, nedostatek reálných interakcí s jinými lidmi a vzájemného zaujetí a nedostatečné provozování naplňujících vztahů s nimi. Sociální sítě vyžadují spoustu času, který jim mladí lidé věnují. Jenže sociální sítě (média) nemůžou nahradit reálnou interakci a nejsou naplňujícím vztahem.

Mladý člověk se přestává stýkat se skutečnými živými kamarády v reálném prostředí a čase, nevěnuje jim pozornost, neosvojuje si interakční dovednosti a končí v sociální izolaci. Ta produkuje deprese, úzkosti, mentální poruchy, stresovou poruchu a zhoubně působí i na fyzické zdraví.

Náhrada skutečného života

„U mladých dospělých dnes kvůli tomu pozorujeme epidemii duševních potíží a sociální izolace,“ tvrdí doktor Brian Primack z University of Pittsburgh.

Ačkoli u starších lidí, kteří jsou fyzicky izolováni v prostoru a čase, může používání sociálních sítí jejich izolaci zmenšit a zlepšit jejich psychický stav, u mladých je tomu jinak. Ti trávením spousty času na sociálních sítích přicházejí o možnost trávit ho reálným prožíváním vztahů tváří v tvář s fyzicky přítomnými protějšky. A právě náhrada tohoto „skutečného“ života tím virtuálním má u nich zhoubný vliv na mentální i fyzické zdraví.

Je ale také možné, že mladí jedinci, kteří se cítí sociálně izolovaní, že spíš uchýlí k sociálním sítím než ke snaze navázat plnohodnotné skutečné vztahy.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat